Fosile de acum 95 de milioane de ani incită oamenii de ştiinţă să reanalizeze denumirea de crab [video]

Reconstrucţie artistică: Callichimaera perplexa
Reconstrucţie artistică: Callichimaera perplexa (OKSANA VERNYGORA, UNIVERSITY OF ALBERTA)

Familia crabilor se măreşte: un grup de rude, inclusiv o specie de acum 95 de milioane de ani, îi determină pe oamenii de ştiinţă să reanalizeze denumirea de crab.

O echipă internaţională de cercetători condusă de paleontologul de la Yale, Javier Luque, a anunţat că au fost descoperite sute de exemplare foarte bine conservate din Columbia şi Statele Unite, care datează din perioada Cretacicului Mijlociu, de acum 90-95 milioane de ani. Descoperirea include sute de fosile de diferite tipuri de creveţi mici şi o ramură nouă evolutivă a crabilor.

Cea mai interesantă descoperire, în opinia cercetătorilor, este cea a unui Callichimaera perplexa, primul exemplar de artropod înotător - cu picioarele asemănătoare unor palete - de la dispariţia scorpionilor marini, acum peste 250 de milioane de ani.

Numele derivă de la o himeră, o creatură mitologică care are trăsăturile corporale ale mai multor animale, capul de leu, trupul de capră şi coada de balaur. Denumirea completă a Callichimaera perplexa se traduce în "o frumoasă himeră deconcertantă".

Luque a remarcat că apariţia acestui Callichimaera “neobişnuit şi drăguţ“, inclusiv dimensiunea sa mică, cu ochi mari, gheare curbate, părţi ale gurii în formă de picior, coadă expusă şi corp lung, sunt caracteristici tipice ale larvelor crabului.

Acest lucru sugerează că unele dintre caracteristicile larvelor observate în această "himeră deconcertantă" ar fi putut fi conservate şi amplificate în adulţi miniaturizaţi prin intermediul schimbărilor în timp. Acesta este un proces numit heterocronie "heterochrony", evoluţia dezvoltării biologice, care poate conduce la evoluţia unor noi planuri corporale.

"Callichimaera perplexa este unic şi atât de ciudat, încât poate fi considerat ornitorincul din lumea crabului", a afirmat Luque într-o declaraţie. „Acest lucru arată modul în care evoluează noile forme şi devin diferite de-a lungul timpului. În general, credem că crabii sunt animale mari, cu scut chitinos gros, gheare puternice, ochi pedunculaţi şi o coadă mică ascuns sub corp. Bun, Callichimaera sfidează toate aceste caracteristici „crabice“ şi ne determină să reconsiderăm definiţia despre aspectele care determină ca un crab să fie crab".

Studiul a fost publicat în ediţia online din 24 aprilie a revistei Science Advances.

Articol ştiinţific de referinţă: Exceptional preservation of mid-Cretaceous marine arthropods and the evolution of novel forms via heterochrony J. Luque1,2,3,*, R. M. Feldmann4, O. Vernygora1, C. E. Schweitzer5, C. B. Cameron6, K. A. Kerr2,7, F. J. Vega8, A. Duque9, M. Strange10, A. R. Palmer1 and C. Jaramillo2

Articol de referinţă: Meet Callichimaera perplexa, the platypus of crabs

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură