18 specii de păianjeni pelican descoperite în Madagascar

Consideraţi dispăruţi în ultimele decenii şi cunoscuţi pentru aspectul lor neobişnuit, păianjenii Eriauchenius milajaneae îşi vânează semenii.
Păianjenul pelican Eriauchenius workmani, Madagascar
Păianjenul pelican Eriauchenius workmani, Madagascar (Credit: Nikolaj Scharff)

Au un aspect ciudat pentru nişte păianjeni, deoarece arată ca nişte pelicani miniaturali, dar au un comportament mult mai meschin şi mai agresiv, sunt chiar canibali. Este vorba despre păianjenii pelican, Eriauchenius milajaneae, din Madagascar, consideraţi dispăruţi până acum câteva decenii, descrişi într-un studiu publicat la 11 ianuarie 2018 în ZooKeys care documentează existenţa a 18 specii noi.

Eriauchenius workmani
Eriauchenius workmani (Photograph by Hannah Wood, Smithsonian)

Studiul este rezultatul muncii efectuate de Hannah Wood de la Smithsonian Institution (SUA) şi de Nikolaj Scharff de la University of Copenhagen (Danemarca). Oamenii de ştiinţă descriu, cu fotografii detaliate, 26 de specii de păianjeni pelican, inclusiv 18 specii necunoscute până acum.

Sunt păianjeni cunoscuţi nu numai pentru aspectul lor neobişnuit, explică Hannah Wood, dar şi pentru modul în care îşi folosesc gâturile lungi şi părţile gurii asemănătoare fălcilor pentru a vâna alţi păianjeni.

Eriauchenius workmani
Eriauchenius workmani (Photograph by Nikolaj Scharff)

Sunt prădători nemiloşi care acţionează în pădure, noaptea, urmărind firele altor păianjeni pentru a ajunge la pradă.

Eriauchenius workmani
Eriauchenius workmani (Photograph by Nikolaj Scharff)

Odată epuizate, victimele sunt "trase în ţeapă" de fălcile lor lungi şi ţinute departe de corp până când mor, pentru a evita contra-atacurile.

Eriauchenius workmani
Eriauchenius workmani (Photograph by Nikolaj Scharff)

Eriauchenius milajaneae sunt "fosile vii", adaugă cercetătoarea, foarte asemănătoare cu speciile găsite în fosile de acum 165 de milioane de ani. Prezenţa acestora subliniază, de asemenea, importanţa păstrării biodiversităţii Madagascarului, care este în principal ameninţată de despăduriri.

Articol ştiinţific de referinţă: ZooKeys: A review of the Madagascan pelican spiders of the genera Eriauchenius O. Pickard-Cambridge, 1881 and Madagascarchaea gen. n. (Araneae, Archaeidae), Hannah M. Wood, Nikolaj Scharff

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură