Într-o picătură de chihlimbar de 99 milioane de ani apar rămăşiţele unui brotăcel

Este vorba despre cel mai vechi specimen de broască găsit vreodată, foarte bine conservat într-o picătură de răşină fosilă.
Chihimblar
Chihimblar (Scientific Reports)

Broaştele îşi au originea acum aproximativ 200 milioane de ani, la începutul perioadei Jurasice, dar rămăşiţele fosile găsite până în prezent sunt puţine şi, în cea mai mare parte, în stare proastă. Dar acum, în Birmania (Asia de Sud-Est), într-o picătură de chihlimbar datată acum 99 milioane de ani (Cretacic), a fost descoperită o comoară preţioasă pentru paleontologi: o broască! O descoperire care aruncă o nouă lumină asupra modului în care acest grup de animale a evoluat în pădurile tropicale.

(Scientific Reports)

Studiul, coordonat de Lida Xing, este publicat în Scientific Reports (în engleză, versiunea integrală). „Au fost descoperite mai multe bucăţi de chihlimbar care conţin broaşte, mai ales în Mexic şi Republica Dominicană, dar toate datează cu mai puţin de 20-30 de milioane de ani în urmă”, explică Xing, „această descoperire ne conduce mult mai departe în timp şi, în plus, ne arată o specie care până acum era complet necunoscută”.

Descoperirea este importantă şi datorită faptului că până în prezent nu au existat rămăşiţe de animale similare care să-şi dovedească prezenţa în regiunile umede unde astăzi sunt foarte abundente. Acest lucru sugerează că broaştele au trăit într-o zonă mult mai mare decât cea analizată de cercetători până acum.

Noua specie a fost numită Electrorana Limoae: o combinaţie de „chihlimbar“ şi „broască“ în limba latină, în timp ce Limoae este o recunoaştere a lui Mo Li, colecţionarul de chihlimbar care a donat oamenilor de ştiinţă descoperirea de mare valoare. Animalul era mic, mai puţin de trei centimetri lungime (prin urmare, este probabil să fi fost un puişor de broască), şi arăta ca un brotăcel (Hyla arborea): în chihlimbar s-au conservat bine craniul, picioarele din faţă, o parte a coloanei vertebrale şi a membrelor posterioare. În acelaşi chihlimbar există şi o insectă mică asemănătoare cu un gândac, care nu a fost încă identificată.

Fosile în trei dimensiuni

David Blackburn de la Florida Museum of Natural History, co-autor al studiului, subliniază faptul că „există foarte puţine cazuri de fosile de broaşte mici, cu oase bine conservate şi, mai presus de toate, care să permită să se oserve caracteristicile animalului în trei dimensiuni, cum este cazul acestui animal închis într-o picătură de răşină. La fel de interesant este faptul că ştim acum că aceste broaşte făceau parte dintr-un ecosistem tropical care, într-o oarecare măsură, este posibil să nu fi fost atât de diferit de cel din prezent, decât prin prezenţa dinozaurilor".

Partea de nord a Birmaniei este umedă şi caldă şi este renumită pentru depozitele sale de chihlimbar: cu ceva timp în urmă Xing a descoperit o pasăre extrem de bine conservată în chihlimbar, datând de acum 98 milioane de ani.