Erdogan primeşte două bucăţi: Camera Reprezentanţilor recunoaşte genocidul armean, aprobă sancţiuni pentru aventura din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

În cursul zilei de marţi, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat copleşitor în favoarea adoptării unei rezoluţii istorice de recunoaştere a genocidului armean, comis de Turcia.

Evoluţia survine la 96 de ani de la fondarea Republicii Turce.

Un alt „cadou” major pentru preşedintele Recep Erdogan, ca urmare a controversatei sale incursiuni militare în nordul Siriei: Camera a votat de asemenea copleşitor în favoarea unui proiect de lege privind sancţiuni care să fie aplicate Turciei. Dacă va deveni lege, proiectul ar zdrobi economia Turciei şi ar viza activităţile financiare ale lui Recep Erdogan personal.

În Turcia este ilegal să recunoşti genocidul, iar numeroşi jurnalişti - majoritatea armeni - care au făcut această imprudenţă au ajuns în închisoare doar pentru că au scris despre genocidul comis de turci la începutul secolului.

Ministerul turc al Afacerilor Externe a condamnat rapid rezoluţia H.R.296, etichetând-o drept o „amăgire” a „grupului de lobby şi a grupurilor armene anti-turceşti” şi susţinând că va servi doar la deteriorarea şi mai mult a relaţiilor cu SUA.

Măsura recunoaşte uciderea sistematică a 1,5 milioane de armeni de către forţele militare turce ale Imperiului Otoman din 1915 până în 1923. Recunoaşte şi alte grupuri creştine exterminate de forţele musulmane turce, inclusiv „greci, asirieni, caldei, sirieni, maroniţi şi alţi creştini", conform textului rezoluţiei.

În ceea ce priveşte Siria, votul din Cameră cu privire la sancţiunile care să fie aplicate Turciei a fost gândit ca mustrare nu numai pentru Erdogan şi atacurile pe care le-a comandat împotriva kurzilor, ci şi pentru Trump, după recentul acord de încetare a focului mediat de Mike Pence, şi faţă de retragerea trupelor americane din zonele de frontieră, pe care Donald Trump a încercat să o vândă publicului ca o mare evoluţie către pace.

Majoritatea reprezentanţilor din Cameră nu se aşteaptă ca Trump să semneze o nouă sancţiune legată de operaţiunea „Primăvara Păcii”, dat fiind că situaţia din Orientul Mijlociu, în ceea ce priveşte axa Moscova-Iran-Turcia este extrem de sensibilă, iar o eventuală escaladare a tensiunilor din partea SUA poate genera evoluţii neaşteptate.