Moscova: Convoi american atacat de miliţiile sprijinite de armata turcă

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat ieri că un convoi militar american a fost atacat de militanţi susţinuţi de Turcia în Siria.

"Trupele americane aflate în drum către frontiera irakiană au fost atacate în zonele controlate de militanţi susţinuţi de turci în nordul Siriei", a afirmat Ministerul Apărării al Rusiei", potrivit unui raport al RT.

Surse militare ruseşti, care s-au aflat săptămâna aceasta în apropierea trupelor americane pe fondul unei retrageri a Pentagonului din zonele de frontieră, nu au raportat victime în presupusul incident.

Deşi Pentagonul nu a confirmat imediat raportul, au existat tensiuni din ce în ce mai mari între Washington şi Ankara cu privire la sancţiunile propuse de Congres pentru Turcia, iar „retragerea trupelor SUA” din nordul Siriei a devenit în realitate o simplă plecare „parţială” a forţelor americane şi redistribuirea lor în câmpurile petroliere controlate în parteneriat cu kurzii, cu scopul oficial de a "menţine siguranţa" acestora.

Conform detaliilor Ministerului Apărării din Rusia (MOD), convoiul american a fost atacat în apropierea oraşului Tell Tamer, pe autostrada M4, care este paralelă cu graniţa turcă în apropierea zonelor capturate de forţele pro-turce, ca parte a operaţiunii „Primăvara păcii” “.

O declaraţie oficială a MAE rus prevede următoarele:

„S-au primit informaţii din partea SUA că, pe 3 noiembrie, un convoi militar american ... a fost atacat dispre teritoriul controlat de Armata Naţională Siriană, pro-turcă."

Luna trecută, într-un incident similar, trupe americane au fost afectate de focul artileriei turce în oraşul sirian Koban.

Trupele americane, ruse şi turceşti se află împreună pe un teritoriu foarte restrâns, cu o distribuţie în teren extrem de volatilă.

Ulterior incidentului de la jumătatea lunii octombrie, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor că forţele americane au permisiunea de a răspunde cu foc dacă ajung sub tir inamic.

Mai multe rapoarte media au documentat în ultima vreme prezenţa foştilor luptători ISIS şi Al-Qaeda, care s-au alăturat grupurilor sunite susţinute de turci, ce joacă în prezent rolul principal de forţă în operaţiunea „Primăvară Păcii” a lui Erdogan.