Boris Volosatîi: Pentru noi, 28 iunie este Ziua revenirii în Ţara Mamă

Scriitorul Nicolae Dabija, preşedintele „Sfatului Ţării”, a declarat că 28 iunie 1940 nu este ziua eliberării, cum au afirmat ocupanţii sovietici, ci ziua când a fost inventat un nou popor, o nouă limbă.
Boris Volosatîi
Boris Volosatîi (Captură Foto / privesc.eu)

Asociaţia unionistă „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a marcat la 28 iunie Ziua ocupaţiei teritoriilor româneşti într-un mod abuziv, criminal de către Uniunea Sovietică şi imperialismul care s-a perindat până în zilele noastre. În opinia scriitorului Nicolae Dabija, preşedintele „Sfatului Ţării”, începând cu 28 iunie 1940 „a fost inventat un nou popor, o nouă naţiune, o nouă limbă, pentru că „glorioasa” armată sovietică nu-i putea „elibera” pe români de sub jugul românilor, trebuia inventată naţiunea moldovenească, aşa a apărut şi limba moldovenească şi Republica Moldovenească, care, din păcate au o continuitate în felul de a spune minciuna de stat, pentru că această politică sovietică continuă şi la nivel de oficialităţi”.

Acesta a ţinut să precizeze că în manualele şcolare şi acum se scrie că ziua de 28 iunie este o zi a eliberării. „Cei care s-au lăţit peste noi la 28 iunie 1940, ne-au eliberat de dreptul de a ne vorbi limba românească, de numele nostru de român, de posibilitatea de a ne cunoaşte adevărul, dar venim noi împreună cu aceşti tineri (unionişti – n.r.) şi spunem că adevărul este altul”, a menţionat Dabija.

Publicistul mai consideră că mişcarea de eliberare naţională de la sfârşitul anilor 80 datorează mult mişcării cenacliste din acea perioadă, întrucât au contribuit la păstrarea identităţii noastre naţionale şi la victoriile noastre ulterioare cu decretarea limbii române - limbă de stat, cu trecerea la alfabetul latin, cu legiferarea tricolorului, a stemei Valahiei, etc. Scopul acelei mişcări a fost trezirea conştiinţei naţionale, informarea cetăţenilor, schimbarea de mentalităţi. Din păcate acea mişcare a adus la putere oameni politici, unii naivi, alţii nepregătiţi, ne-au îndepărtat de realizarea idealurilor noastre naţionale”, a mai declarat preşedintele Sfatului Ţării în cadrul unei conferinţe de presă, conform privesc.eu.

Potrivit scriitorului, mişcarea unionistă „Sfatul Ţării II” împreună cu organizaţia ODIP şi-au pus ca scop să relanseze cel de-al doilea val al renaşterii naţionale, pornind astfel în popor cu exemple concrete privind beneficiile uniţii cu Ţara şi a integrării Moldovei în Uniunea Europeană.

„Fraţii noştri sunt dincolo de Prut peste graniţă, dar cei care ne-au deportat părinţii se află încă aici, ei nu au plecat nicăieri”, a punctat una din multele persoane cu care a comunicat recent ODIP, încercând să redea ideea că moldovenilor încă le e frică de cei care cândva i-au privat de libertate.

„28 iunie este o zi de ocupaţie, o zi de doliu, o zi în care ar trebui să ne ridicăm din genunchi, îngenuncheaţi fiind atunci 1940 în condiţiile geopolitice foarte nefavorabile României. Nu e nevoie să mai aşteptăm, cum spune Păunescu, încă 200 de ani pentru a ne dumeri cine suntem. Noi suntem români, suntem acasă şi pentru noi această zi nu poate fi decât una de reconsiderare şi de revenire în Ţara Mamă”, a punctat Boris Volosatîi, directorul liceului român-francez „Gheorghe Asachi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe