Flashmob PAS şi Platforma DA: Ministerul Sănătăţii încalcă grav drepturile studenţilor medicinişti

Flashmob PAS, Platforma DA la Ministerul Sănătăţii (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
24.01.2019

În contextul informaţiei apărute săptămâna trecută privind refuzul Ministerului Sănătăţii de autentificare a actelor de studii ale absolvenţilor şi rezidenţilor Universităţii de Medicină care au învăţat la buget, organizaţiile de tineret ale Platformei Demnitate şi Adevăr şi Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au organizat un flashmob cu genericul „Ministerul Sănătăţii încalcă grav drepturile studenţilor medicinişti!", în faţa instituţiei.

Astfel, participanţii la eveniment au tras un semnal de alarmă, declarând că atitudinea autorităţilor faţă de studenţii şi rezidenţii Universităţii de Medicină este un abuz şi că, în calitate de reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret, au considerat că este de datoria lor să apere drepturile tinerilor.

În opinia organizaţiilor de tineret ale Platformei DA şi PAS, Ministerul Sănătăţii nu le permite acestor tineri să plece să-şi facă rezidenţiatul peste hotare, în cazul în care au învăţat la buget în Republica Moldova fără să achite o taxă de până la 250 mii de lei.

„Ţinem să menţionăm că asta contravine şi regulamentului Ministerului cu privire la acest serviciu public care poate fi accesat de oricine a învăţat la Universitatea de Medicină, care prevede că procesul de autentificare a actelor de studii este unul gratuit, are loc în decurs de 30 de zile şi nu există motive prin care poate să fie refuzat cuiva.

Cu alte cuvinte, orice student care a absolvit poate veni la Minister şi cere instituţiei să confirme că diploma sa este sau nu veridică. Faptul că Ministerul, într-o manieră abuzivă, a decis că lucrul acesta nu poate fi făcut atâta timp cât ei nu au plătit şi nu au rambursat costurile de studii, constituie în opinia noastră un abuz”, a declarat preşedintele organizaţiei de tineret PAS Youth, Dan Perciun.

Totodată, Perciun a ţinut să specifice că, deşi legea care îi obligă să facă rezidenţiatul în Republica Moldova a fost aprobată abia în 2018, Ministerul Sănătăţii obligă toţi absolvenţii şi rezidenţii să restituie aceşti bani la bugetul de stat.

Cu alte cuvinte, explică tânărul, regulile de joc s-au schimbat în timpul jocului. După ce, acum şase ani, au intrat la medicină la buget, deşi în contractele lor de studii niciodată nu a fost prevăzut că ei trebuie să facă rezidenţiatul în Moldova, acum sunt puşi în situaţia în care au de ales - fie rămân încă pentru cinci ani în RM, fie rambursează costurile de studii pentru cei şase ani pe care i-au făcut la medicină.

Să obligi persoane care au intrat pe alte condiţii la universitate ca acum să se conformeze legii care a intrat în vigoare abia în 2018 este evident eronată. Mai mult decât atât, creează premise pentru corupţie pentru că nu exclude că sunt cazuri când funcţionarii de la Minister facilitează eliberarea acestor acte de autentificare anumitor studenţi care sunt mai predispuşi să ajungă la o înţelegere decât acelor studenţi care principial se văd obligaţi să meargă şi să ramburseze costul integral de 250 mii de lei la Universitate.

De asemenea, Perciun a ţinut să specifice că, deşi legea a fost aprobată, până în prezent nu a fost publicată încă o metodologie care ar descrie cum Ministerul a stabilit că şase ani de studii costă anume 250 mii de lei. „Dacă înmulţim suma achitată de un student la contract la şase, suma este mai mică de 250 mii de lei. Respectiv nu există un cadru legal şi transparent care la zi ar putea să explice cum s-a calculat această sumă”, a menţionat Dan Perciun.

În acest context, preşedintele organizaţiei de tineret Platforma DA, Dinu Plângău, a prezentat câteva soluţii:

„- revenirea în cadrul legal şi autentificarea actelor de studii ale absolvenţilor şi rezidenţilor conform regulamentului privind confirmarea autentificării studiilor medicale şi farmaceutice aprobat de Minister în 2016 şi aprobat pe pagina acestuia. El nu prevede niciun fel de obligaţii de a rambursa costurile studiilor înainte ca Ministerul să purceadă la autentificarea actelor.

- neaplicarea retroactivă a obligativităţii de a face studiile la rezidenţiat în Republica Moldova pentru studenţii la buget;

- publicarea metodologiei costurilor de studii;

- eşalonarea plăţilor pentru rambursarea costurilor de studii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor