ACUM - trei solicitări urgente pentru asigurarea dreptului la vot în diasporă

Dumitru Alaiba şi Maia Sandu
Dumitru Alaiba şi Maia Sandu (acum.md)

Copreşedintele Blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu, candidat al Blocului în circumscripţia Europa de Vest, şi Dumitru Alaiba, candidatul Blocului în circumscripţia SUA şi Canada, au solicitat, în cadrul unei conferinţe de presă, crearea condiţiilor de vot adecvate pentru cetăţenii Republicii Moldova din diasporă.

Deschiderea unui număr suficient de secţii de vot

În contextul cozilor imense la secţiile de votare de peste hotare la alegerile prezidenţiale din 2016, când un număr enorm de cetăţeni s-au plâns că nu au reuşit să voteze, Blocul electoral ACUM, format din Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, a contestat la Curtea de Apel Chişinău Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la deschiderea secţiilor de votare în străinătate (nr. 2109 din 19 ianuarie 2019).

Potrivit Blocului ACUM DA PAS, hotărârea contestată nesocoteşte 2 prevederi legale exprese ale Codului electoral – art.31 alin.(4) lit.c) şi art.31 alin.(4) lit.d) – explicând astfel că la deschiderea secţiilor de votare peste hotare trebuie luate obligatoriu în consideraţie numărul cetăţenilor care au participat la ultimul scrutin (prezidenţialele din 2016) şi numărul înregistrărilor prealabile.

Votarea cu paşaport expirat pentru cetăţenii din diasporă

„Lipsirea de vot a conaţionalilor noştri care au paşapoarte expirate reprezintă o altă îngrijorare majoră a Blocului ACUM DA PAS. În toate scrutinele precedente (2010, 2014, 2016), CEC adopta hotărâri prin care permitea cetăţenilor cu paşapoarte expirate să voteze.

Or, spunea CEC-ul, pe de o parte, dreptul de vot, prin prisma prevederilor constituţionale, nu poate fi condiţionat de caracterul expirat sau valabil al paşaportului, iar, pe de altă parte, procedurile existente la moment sunt în măsură să combată potenţiala fraudă vizând votarea multiplă”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM.

Astfel, Blocul ACUM DA PAS va solicita printr-o adresă oficială Comisiei Electorale Centrale să adopte o hotărâre care ar aduce procedurile din cadrul alegerilor din 24 februarie a.c. în conformitate cu prevederile constituţionale, iar, în cazul în care CEC-ul va refuza acest lucru, va solicita obligarea emiterii acestei hotărâri pe cale judiciară.

Două zile de votare pentru diasporă

Totodată, Blocul ACUM a cerut guvernării să permită diasporei să voteze timp de două zile – sâmbătă, 23 februarie, şi duminică, 24 februarie, întrucât spre deosebire de cetăţenii din ţară, cetăţenii din străinătate trebuie să parcurgă zeci, sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la secţia de votare.

„Guvernarea poate face acest lucru atât din punct de vedere legal – de exemplu, dacă este necesară modificarea legii, Guvernul poate s-o adopte prin procedura angajării răspunderii -, cât şi cu respectarea standardelor Comisiei de la Veneţia – este posibilă modificarea legii şi cu mai puţin decât un an înainte de alegeri dacă modificările operate aduc îmbunătăţiri legislaţiei sub aspectul dreptului de a vota”, au explicat membrii Blocului ACUM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe