Flashmob PAS la Consiliul Superior al Magistraturii: „Nu promovaţi judecătorii corupţi în sistem”

Flashmob PAS la Consiliul Superior al Magistraturii
Flashmob PAS la Consiliul Superior al Magistraturii (unpaspentru.md)

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate au protestat marţi 28 iulie, în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în timp ce se desfăşura şedinţa în cadrul căreia membrii acestuia examinau subiecte care vizează numiri în funcţii de conducere în mai multe instanţe judecătoreşti, inclusiv Curtea Supremă de Justiţie şi Curtea de Apel Chişinău.

Reprezentanţii PAS au venit la eveniment cu pancarte pe care scria „Dodon – promotorul judecătorilor corupţi”, „În justiţie CLIMA este proastă”, „NU judecătorilor corupţi”, „Slugile lui Plahotniuc – promovate de Dodon”, „CSM, fiţi curajoşi - nu promovaţi corupţii în sistem”.

În context, preşedinta PAS, Maia Sandu a declarat jurnaliştilor că a venit să încurajeze membrii CSM să nu se lase folosiţi de Igor Dodon şi să promoveze în funcţie oameni cu merite care nu vor face jocuri politice murdare, se arată într-un comunicat de presă al fracţiunii.

„În cei patru ani de mandat, Igor Dodon a promovat o mulţime de oameni corupţi. Acum încearcă să numească în funcţii de răspundere oameni foarte compromişi, care au pierdut multe cazuri la CEDO. Spre exemplu, Vlad Clima se face vinovat de menţinerea deciziei de anulare a rezultatelor alegerilor din Chişinău.

Suntem aici pentru a cere membrilor CSM să nu mai nenorocească alţi oameni până vom ajunge noi să facem reforma justiţiei, să curăţăm sistemul judecătoresc de toţi corupţii, să nu se numească în funcţie de răspundere persoane odioase, persoane corupte”, a punctat Maia Sandu.

La rândul său, vicepreşedinta PAS, Olesea Stamate, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Sandu, a menţionat că „în toată această perioadă de guvernare socialist-democrată, am urmărit cum s-a încercat să se preia controlul total al instituţiilor din sectorul justiţiei. Am urmărit şi luptele care s-au dus pentru CSM. Ceea ce urmează să se întâmple astăzi, dar eu sper să nu se întâmple, este subordonarea directă a Justiţiei celor care sunt la guvernare. Punerea în funcţii cheie a unor judecători compromişi nu va servi interesele cetăţenilor, ci va servi interesele unor politicieni”.

Vicepreşedintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco a ţinut să amintească despre câţiva judecători care au examinat dosare de rezonanţă, specificând că suntem în anul 2020 şi în loc de reforma justiţiei îl vom avea propus pe Vlad Clima preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

„Clima este unul din magistraţii care au menţinut decizia, absolut ilegală şi care a bulversat opinia publică naţională şi internaţională, prin care s-au anulat alegerile din Chişinău. În afară de Vlad Clima mai sunt şi alte persoane în raport cu care există mari întrebări referitoare la integritatea lor. Vorbim aici de Liliana Catan, care ar putea fi numită preşedintă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ)”, a subliniat Litvinenco.

Pe de altă parte, a adăugat acesta, Viorica Puică, un judecător onest, nu poate accede în funcţia de simplu judecător ca eventual să candideze chiar la funcţia de preşedintă a CSJ.

Mai există judecătoarea Chişca-Doneva, care a judecat dosarul „Gemenii”, pentru care cetăţenii Republicii Moldova plătesc câteva milioane de euro, a menţionat deputatul PAS, adăugând că această judecătoare aspiră acum la funcţia de vicepreşedinte al CSJ.

„E clar că Igor Dodon nu îşi doreşte judecători oneşti, pentru că pe aceştia îi poţi controla mai greu. Suntem aici pentru a transmite CSM-ului că, în calitatea sa de garant al justiţiei, să nu admită capturarea justiţiei de către Igor Dodon, aşa cum a făcut-o în trecut Vlad Plahotniuc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe