R. Moldova primeşte de la China asistenţă pentru stăvilirea pandemiei. Expert: Testele chineze sunt defectuoase

Partidul Comunist Chinez trebuie sancţionat pentru crime împotriva umanităţii şi obligat să achite despăgubiri ţărilor afectate de virusul Wuhan, nu să ofere „ajutoare”, afirmă activista Tatiana Chiriac.
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova în timp ce transmite un lot de asistenţă umanitară sub formă de 1500 de teste
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova în timp ce transmite un lot de asistenţă umanitară sub formă de 1500 de teste (facebook.com / Dodon Igor)

Ambasada Republicii Populare Chineze în Republica Moldova a transmis miercuri, Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică un lot de asistenţă umanitară sub formă de 1500 de teste.

Preşedintele Igor Dodon şi ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu şi-au exprimat „gratitudinea şi recunoştinţa pentru sprijinul acordat în momente de stringentă necesitate”. Aceştia au informat că în curând R. Moldova va mai primi un lot de ajutoare din partea Chinei în sprijinul luptei cu virusul Wuhan.

Recent, şi Rusia a promis că trimite ajutor medical R. Moldova, inclusiv teste.

În opinia politologului Dionis Cenuşă, gesturi similare celor manifestate de partea chineză sau cea rusă ar fi binevenite, reieşind din capacităţile financiare reduse ale Moldovei. Totuşi, trebuie să fie atrasă atenţia la calitatea ajutorului umanitar recepţionat de la China şi Rusia.

Expertul menţionează că potrivit datelor periodicului El Pais, diverse laboratoare de microbiologie au făcut probe folosind testele recepţionate din China şi au stabilit că acestea nu depistează eficient cazurile pozitive de Covid.

„Este vorba despre testele produse de compania chineză Bioeasy (Shenzhen, China). Acestea au o sensibilitate de 30%, când conform parametrilor acceptabili trebuie să aibă minim 80%. Prin urmare, utilitatea lor este irelevantă.

Din cauza nesiguranţei, probele trebuie re-verificate în laborator specializat. Societatea Spaniolă privind Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică (SEIMC) a expediat un raport către autorităţile spaniole, în care recomandă neutilizarea testelor trimise de China şi produse de compania Bioeasy”, scrie analistul pe pagina sa de Facebook precizând că despre calitatea testelor pe care Rusia le-a oferit Italiei doar pagini web suspicioase menţionează că ar fi nefolositoare.

Dionis Cenuşă a ţinut să mai sublinieze că autorităţile de la Chişinău sunt obligate să verifice eficienţa testelor. Să comunice cu partea italiană şi cea spaniolă, prin intermediul ambasadelor, pentru a se asigura că testele pot fi de folos şi nu invers. „Şi Republica Cehă de asemenea a anunţat că testele obţinute de la China sunt defectuoase.”

Avocata şi activista, Tatiana Chiriac, care de mai mulţi ani vorbeşte despre încălcarea drepturilor omului în China, în special a prizonierilor de conştiinţă (uiguri, tibetani, creştini, discipoli Falun Dafa etc.) care sunt supuşi unor grave torturi şi persecuţii a ţinut să atenţioneze în context despre aspectul moral al „ajutoarelor otrăvite” venite din partea „călăului” Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru ţările-victime. „Sindromul Stockholm.”

„Politicieni de la guvernare dar şi din opoziţie chiar nu vedeţi ipocrizia, propaganda şi spălarea pe creier din partea regimului chinez care a şi pornit acest măcel al întregii umanităţi?

Da! Măsurile sunt necesare, dar acestea sunt doar lupta cu frunzele/consecinţele. Atâta timp cât stăm cu capul în nisip şi nu recunoaştem/condamnăm originea apariţiei şi răspândirii virusului comunist, există puţine şanse de izbândă”, a scris fosta judecătoare pe contul său de socializare notând că PCC trebuie sancţionat pentru crime împotriva umanităţii şi obligat să achite despăgubiri ţărilor dar nu să le ofere „ajutoare”.

„Suntem toţi în mijlocul unui test al conştiinţei umane, iar exemplul ţărilor care de asemenea au beneficiat de ajutorul „călăului” nu poate servi drept exemplu pentru R. Moldova. Fiecare decizie e pe cont propriu acum”, a concluzionat Tatiana Chiriac.