CSM va numi preşedinţii CSM, CSJ şi ai unor Curţi de Apel. Litvinenco: Dodon doreşte preluarea controlului total asupra justiţiei

În săptămâna care urmează, CSM va lua mai multe decizii importante decât s-au luat în ultimele 12 luni împreună, afirmă Vladislav Gribincea, de la Centrul de Resurse Juridice.
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău
Consiliul Superior al magistraturii de la Chişinău (crjm.org)

„Nori negri se aştern deasupra Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”. La 28 iulie acesta urmează să propună numirea lui Vlad Clima în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău şi a Lilianei Catan în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), informează deputatul PAS Sergiu Litvinenco, menţionând că Vlad Clima este preşedintele completului care a menţinut hotărârea ilegală a lui Berdilo de anulare a alegerilor din Chişinău.

„Vă daţi seama – persoana care a anulat alegerile în Chişinău este propulsat de Dodon ca şef al celei de-a doua instanţe din ţară. Despre Liliana Catan se ştie că se face vinovată de multiple condamnări la CEDO, instrumentarea dosarelor politice, numeroase probleme de integritate”, susţine parlamentarul.

Acesta a ţinut să noteze că mai sunt şi alte lucruri ieşite din comun despre care se vorbeşte – promovarea magistraţilor care au stat la baza adunării ilegale a judecătorilor de revocare a membrilor CSM din toamna lui 2019 (ilegalitate recunoscută de însăşi Comisia de la Veneţia) sau avansarea unei judecătoare vinovate de condamnarea Moldovei în dosarul ”Gemenii” (Tamara Chişca-Doneva).

În opinia lui Litvinenco, dacă asta se va întâmpla, se poate spune că Dodon cu ajutorul majorităţii PSRM-PD a preluat controlul total asupra justiţiei. „Exact ca şi Plahotniuc pe timpuri. Şi Dodon trebuie oprit. Chiar şi mai devreme decât alegerile prezidenţiale.”

„Iată şi explicaţia de ce Parlamentul nu a votat candidatura dnei Puică la CSJ - ca să nu poată candida la preşedinţia instanţei”, consideră fostul Preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, precizând că acum CSM va propune un candidat “experimentat” din interiorul găştii, iar mai apoi Parlamentul o va vota pe V. Puica (sa vadă lumea că puterea respectă Constituţia!) „Nicio manipulare, iar toate coincidenţele sunt întâmplări pure!”.

Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice constată în context că, în această săptămână, CSM va lua mai multe decizii importante pentru sistemul judecătoresc decât în ultimele 12 luni luate împreună.

Potrivit expertului, marţi, cel mai probabil, CSM îşi va alege preşedintele, după ce funcţia a fost vacantă 12 luni! Marţi şi miercuri, CSM ar trebui să selecteze preşedintele, ambii vicepreşedinţi şi mai mulţi judecători ai CSJ (unde sunt 9 funcţii vacante), preşedinţii a 3 din cele 4 curţi de apel din R. Moldova, vicepreşedintele oficiului Centru al Judecatoriei Chişinău (cea mai mare instanţă judecatorească din ţară după CA Chişinău) etc.