Dumitru Alaiba: Dodon a prăvălit misiunea lui Putin, Moldova devenind în timp tot mai pro-europeană

Igor Dodon, preşedintele R. Moldova
Igor Dodon, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dodon Igor)

Ani la rând, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a beneficiat de tot suportul Moscovei şi al lui Vladimir Putin personal. De această părere este deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Dumitru Alaiba, care a ţinut să puncteze că din 2016, de când a fost ales preşedinte, acesta avea o poziţionare clar pro-rusă şi anti-europeană, însă a prăvălit misiunea, Moldova devenind în timp tot mai pro-europeană.

„Comparam rezultatele din barometrul opiniei publice din 2016 faţă de cele din 2020. Deşi trăim în aceeaşi ţară cu aceleaşi probleme, cu aceeaşi corupţie, sărăcie, mizerie, dezastru social-economic, sunt mici diferenţe în felul în care populaţia îşi vede viitorul acestei ţări. Motive de optimism.

În 2016, pro-rusul Dodon este ales preşedinte al Republicii Moldova cu suportul oligarhului Plahotniuc. În campanie Dodon a propus un program electoral clar pro-rus, iar în precedenţii trei ani a fost megafonul numărul 1 al Rusiei contra Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, a scris Alaiba într-o postare pe blogul personal.

Totodată, acesta a ţinut să amintească despre momentul în care Moldova semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, iar Dodon declara că acesta era un dezastru naţional, afirmând chiar că ar fi fost o zi neagră, comparabilă cu ziua începerii războiului din Transnistria.

Dodon a luptat aprig cu Europa şi până atunci şi după aceea, promiţând chiar să denunţe Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi să ducă ţara în Uniunea Euroasiatică, lucru care nu i-a reuşit. Mai mult decât atât, Dodon a ajuns în timp să declare că „PSRM pledează pentru anularea acestui Acord şi nu-şi va schimba poziţia. Preşedintele ţării nu are atribuţii pentru anularea acestui Acord”, adăugând ulterior că „fără suportul partenerilor de la Bruxelles ne va fi mai dificil”.

Parlamentarul de la Chişinău a ţinut să specifice că Dodon a avut întâlniri regulate cu Putin, a beneficiat de favoruri pentru agenţii economici, lucru care îi susţinea ratingul, având în schimb, şi o misiune clară - „să avanseze interesele Rusiei”. Alaiba a mai subliniat că nu doar Moscova avea mari aşteptări de la Dodon, ci şi cei care l-au votat şi care sincer îşi doresc relaţii extrem de apropiate cu Moscova.

„Doar că… Dodon a eşuat. Lamentabil. Moldova e tot mai pro-europeană şi tot mai sceptică faţă de perspectivele Uniunii Euroasiatice (UEA), în pofida screamătului lui Dodon. Asta, cel puţin sugerează Barometrul Opiniei Publice – cel mai credibil şi longeviv sondaj din ţară, dar şi alte sondaje confirmă această tendinţă”, a menţionat deputatul PAS.

Totodată, acesta a ţinut să puncteze că Dodon nu mai corespunde sentimentelor cetăţenilor Republicii Moldova, care dintr-o societate puţin mai confuză s-a transformat în una ceva mai înţeleaptă. „Igor Dodon aparţine trecutului. El nu ne poate duce în viitor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe