Flashmob la Teleradio-Moldova: Televiziunea publică nu este postul guvernării şi al lui Plahotniuc, ci al poporului

Deşi este plătit din banii cetăţenilor Republicii Moldova, postul public de televiziune este o instituţie captivă, obedientă, angajată politic, înregimentată în holdingul lui Plahotniuc, au comentat organizatorii unui flash-mob în faţa Moldova 1.
Maria Maevschi
02.08.2018

alte articole

Maria Maevschi
02.08.2018

Mai mulţi reprezentanţi şi susţinători ai Platformei Demnitate şi Adevăr au participat joi, 2 august, în timpul pauzei de masă, la un flashmob în faţa instituţiei publice „Teleradio-Moldova”. „Stop manipulare”, „Stop cenzura”, „Stop minciuna”, „Vrem acces la Televiziunea publică plătită de noi”, au scandat participanţii la eveniment.

Totodată, cei prezenţi la acţiunea de protest au adoptat şi o rezoluţie:

„Mass media audiovizuală din Republica Moldova este în mare parte capturată, monopolizată de binomul Plahotniuc - Dodon. Puţinele posturi TV independente sunt sufocate de lipsa acută de finanţe, situaţie creată în urma monopolizării de către Plahotniuc a pieţei de publicitate şi a constrângerii de către acesta a donatorilor de publicitate să nu colaboreze cu presa independentă, singura care prezintă un tablou veridic al realităţilor din ţara noastră. Holdingul lui Plahotniuc manipulează, minte, intoxică nestingherit opinia publică, în timp ce singura instituţie publică de reglementare în audiovizual, CCA, este capturată.

În aceste circumstanţe este extrem de important ca instituţia publică de televiziune şi radiodifuziune, plătită din banii contribuabililor, să informeze corect populaţia, să fie o portavoce a poporului, să presteze servicii de programe obiective, să corespundă plenar statutului său de instituţie nesubordonată politic, pusă în exclusivitate în serviciul poporului.

Adevărul, însă, este că Moldova 1 s-a înregimentat în holdingul lui Plahotniuc, îi lustruieşte imaginea şi-i apără cu fidelitate interesele, încălcând grav principiile de activitate a unei instituţii publice de televiziune. Moldova 1 este, aşadar, o instituţie captivă, obedientă şi angajată politic.

Această situaţie de criză ne obligă să ne apărăm drepturile consfinţite în Constituţie şi anume dreptul la libera exprimare şi la informare obiectivă. Dorim ca drepturile noastre de cetăţeni să fie respectate şi spunem răspicat că nu plătim instituţia respectivă pentru ca ea să ne manipuleze şi să facă jocurile unui criminal.

În aceste condiţii, în calitate de consumatori ai serviciilor de programe difuzate la Moldova 1 şi în calitate de contribuabili, cerem următoarele:

- conducerea obedientă a postului Moldova 1 să înceteze să facă jocuri politice şi să revină la normalitate, să activeze conform principiilor de comunicare democratice, civilizate, euro-conforme;

- să fie realizate în mod prioritar emisiuni de dezbateri publice cu participarea liderilor opoziţiei anti-oligarhice, vis-a-vis cu demnitari de prim rang. Este inacceptabil ca primarul ales al municipiului Chişinău să nu fie invitat nici măcar o singură dată la emisiunile de dezbateri de la televiziunea publică;

- să fie abordate de urgenţă cele mai stringente subiecte ale momentului cum ar fi invalidarea alegerilor locale noi, sistarea asistenţei macro-financiare a Moldovei de către UE, refuzul recent al FMI de a acorda sprijin Republicii Moldova, legea privind amnistia fiscală etc., cu participarea adevăratei opoziţii pro europene şi anti-oligarhice: Platforma DA, PAS, PLDM;

- cerem reflectarea corectă şi echidistantă a acţiunilor, activităţilor şi protestelor opoziţiei, inclusiv a Adunării Generale a Alegătorilor din data de 26 august curent. De asemenea, cerem ca la emisiunile vizând activitatea opoziţiei antioligarhice să participe experţi cu opinii diferite, nu doar bursieri ai holdingului lui Plahotniuc şi Dodon”.

În context, organizatorii flashmob-ului au ţinut să amintească actualei conduceri a instituţiei publice de televiziune că Moldova 1 nu este postul guvernării, ci televiziunea poporului şi nicio piesă din panoplia lui Plahotniuc, ci televiziunea cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor