CPR Moldova: Noile modificări bugetar-fiscale - spălătorie de bani în ambalaj de dictatură

Criminalii apelează mereu la servicii profesioniste de spălare/legalizare a banilor, însă dacă în statele în care se luptă cu acest fenomen comisionul este de 20-25 %, atunci în Moldova acest comision ar putea fi de doar 3 %, a punctat CPR Moldova.
(Captură Foto)

Săptămâna trecută, guvernarea de la Chişinău a votat un pachet de legi în vederea modificării bugetar-fiscale şi amnistiei capitalului care duc la legalizarea banilor de origine criminală, transformând, astfel, Moldova într-o spălătorie de bani murdari din întreaga regiune, explică Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova.

În context, CPR a ţinut să facă referire la Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), potrivit căruia anual sunt spălaţi/legalizaţi între 800 miliarde şi 2 trilioane dolari SUA cu provenienţă criminală - de la mită, fraudă şi contrabandă la crimă organizată, carteluri de droguri, vânzare de armament şi trafic de fiinţe umane.

Potrivit experţilor CPR spălarea banilor este o ocupaţie specifică, dar şi riscantă, criminalii apelând la servicii profesioniste de spălare/legalizare a banilor, achitând comisioane serioase, costul acestor servicii putând ajunge până la 20-25% din suma iniţială, pe când în statele în care se luptă cu fenomenul spălării banilor, aceste costuri sunt ridicate.

Statul Republica Moldova vrea mai degrabă să faciliteze spălarea banilor decât să lupte cu ea, întrucât legea votată săptămâna trecută de Parlamentul Republicii Moldova permite legalizarea oricărei sume de bani contra unui comision de doar 3%. Acest lucru va facilita sume masive de bani murdari nu doar din Moldova, ci şi din regiune, în prezent fiind greu de estimat întregul impact negativ al acestei amnistii.

„Să zicem că eşti un birocrat corupt din Ucraina care a adunat sume serioase de cash. Nu ai decât să găseşti o persoană de încredere din Moldova şi prin intermediul lui îţi legalizezi banii. Persoana interpusă declară banii, achită comisionul de 3%, iar restul îi transferă pe orice cont indicat de beneficiar. Dintr-un milion de dolari furaţi, statul câştigă 30 de mii. La imensitatea crimei comise, bugetul ia un comision simbolic, încurajând în continuare corupţia. Imoral şi iresponsabil”, comentează experţii CPR.

Mai mult decât atât, Centrul pentru Politici şi Reforme consideră că aceste prevederi care facilitează legalizarea banilor de origine criminală trebuie abrogate de urgenţă. Dacă ar fi combinate cu noile modificări în legea cetăţeniei, unde cetăţenia RM poate fi acordată în schimbul unei investiţii de 100 de mii de euro, legalitatea provenienţei cărora nu este clar cum şi dacă va fi verificată, Moldova se transformă într-o destinaţie de vis pentru exponenţii crimei organizate, cel puţin din regiune şi pentru banii lor.

„Dacă legea e promulgată de Igor Dodon, în perioada următoare vom asista la o operaţiune masivă de spălare de bani, cu girul legal al statului Republica Moldova. Şanse ca Igor Dodon să nu promulge legea sunt slabe, dat fiind faptul că a fost unul dintre promotorii amnistiei precedente”, consideră CPR.

Amintim că în decembrie 2016, cetăţenii RM au fost martorii primei tentative, camuflate sub numele codat „liberalizarea capitalului” -termen inexistent. În februarie 2017, proiectul a fost retras în paralel cu o vizită a Fondului Monetar Internaţional (FMI) care şi-a exprimat îngrijorarea, sugerând că proiectul va compromite eforturile anticorupţie şi de combatere a spălării banilor. Paralel şi Banca Mondială (BM) a manifestat serioase îngrijorări, făcând aluzii că ar putea sista finanţarea către RM. Tot atunci, societatea civilă moldovenească a făcut de asemenea apel pentru retragerea acestui proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe