Festivalul Lanternelor în Tailanda

Loi Krathong, sărbătoarea lanternelor sau felinarelor, este o sărbătoare a bucuriei, când râuri de oameni se revarsă în stradă pentru a lua parte la unul dintre cele mai importante, frumoase şi evocatoare evenimente ale ţărilor asiatice.

Festivalul Lanternelor în Tailanda
Festivalul Lanternelor în Tailanda (Facebook.com/Epoch Times paris)

Originile acestui festival sunt antice, de pe vremea când ceremoniile se practicau în semn de respect pentru Buddha, numit "Iluminatul" în Asia.

Loi Krathong are loc în nopţile cu lună plină din cea de-a douăsprezecea lună din calendarul lunar Tai (luna noiembrie la noi), în ţările budiste - Tailanda, Laos, Birmania, Cambodgia. Literal "Loi" înseamnă "plutit" în timp ce "Krathong" se referă la compoziţiile de forme diferite, făcute din petale de lotus sau din frunze de banane, care plutesc pe apă.

În afară de flori, un Krathong conţine, de asemenea, alimente, lumânări, tămâie şi monede. Pe stradă, se pot găsi, de asemenea plute (Krathong) făcute din pâine. Indiferent dacă sunt făcute din pâine sau din frunze de banane - sunt biodegradabile. Timpul de dizolvare a acestora este foarte diferit. În cazul celor din pâine, după doar câteva zile vor fi mâncate de peşti, în timp ce frunzele de banane au nevoie de câţiva ani să dispară.

Felinarele cilindrice, care în ultimii ani au apărut şi la noi în ţară, sunt baloane umplute cu aer cald, aprinse şi lansate în cerul nopţii, iniţial ca ofrandă lui Buddha.

În timpul ceremoniilor, pe malul râului unde se adună sute de oameni, domneşte tăcerea. Tradiţia cere ca luminile să fie lansate spre cer sau pe apă şi împreună cu acest gest persoana exprima o dorinţă - care, la început, era legată de Buddha, Zei şi evoluţie spirituală din această lume pe care anticii o considerau plină de pericole, minciună răutate şi iluzii.

Loi Krathong a luat naştere în Sukhothai, prima capitală a Tailandei, dar există încă dezbateri deschise cu privire la oraşul de naştere, unii dorind ca această sărbătoare să aparţină Bangkok-ului. La origine, festivalul a fost adaptat de către budişti în Tailanda ca o ceremonie pentru a-l onora pe Buddha original, Siddhartha Gautama. A devenit o sărbătoare budistă şi actul de a aprinde lumânări şi la fel gestul de a ilumina oraşul.

Pe aceeaşi linie, în această zi, oamenii merg la temple şi încearcă trei lucruri: să nu facă rău, să facă bine, şi să păstreze o minte şi un suflet cât mai serene.