Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film “ClassFest” la a doua ediţie

. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
31.03.2012

În perioada 2-7 aprilie 2011, în municipiul Chişinău se va desfăşura a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru şi Film “ClassFest”, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cu susţinerea Ministerului Culturii, a Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunii Cineaştilor din Moldova.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia „infotag”, directoarea festivalului, decanul Facultăţii Artă Teatrală şi Cinematografică a Academiei, Svetlana Tartău, a menţionat că la ediţia din acest an vor participa peste 140 de studenţi şi profesori ai şcolilor de teatru din Republica Moldova, România, Polonia, Rusia, Germania, Ucraina, Belarus, Georgia, Slovacia şi Republica Cehă.

„Ediţia de anul trecut a avut succes, motiv pentru care am decis să continuăm această tradiţie culturală, pentru a dezvolta dialogul intercultural şi schimbul de experienţă dintre şcolile de teatru şi film din aceste ţări. De asemenea, scopul festivalului este de a promova noile talente şi de a „fura” din experienţa teatrală şi cinematografică a colegilor din străinătate”, a spus directoarea festivalului, precizând că arta nu are frontiere.

Spectacolele vor fi prezentate pe scenele Teatrului Republican „Luceafărul”, ale Teatrelor de Păpuşi „Licurici” şi „Guguţa”, Teatrului „Ginta Latină”, Teatrului „Mihai Eminescu”, Teatrului „A.P. Cehov” şi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Potrivit Svetlanei Tartău, noutatea ediţiei din acest an a festivalului este includerea secţiunii cinematografie. „În cadrul acestei secţiuni vor fi prezentate filme de acţiune, documentare, filme de aventură, drame. Toate filmele vor putea fi vizionate la cinematograful „Odeon din capitală”, a spus sursa citată, precizând că intrarea la toate spectacolele şi filmele proiectate în cadrul festivalului va fi liberă.

Şefa Direcţiei Generale Strategii şi Politici Culturale a Ministerului Culturii, Dina Ghimpu, a menţionat că, chiar şi în condiţiile unui buget de austeritate, Ministerul Culturii susţine astfel de proiecte culturale, cu atât mai mult cu cât în domeniul teatrului şi cinematografiei există prea puţine evenimente. “Sper ca la ediţiile ulterioare să participe reprezentanţi din mai multe state, iar festivalul să devină un adevărat laborator de susţinere şi promovare a tinerelor talente în domeniul artei teatrale şi cinematografice”, a spus Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor