Festivalul chinez al Felinarelor, Yuan Xiao Jie!

Jean Guo & Tanya Harrison
25.02.2013

Festivalul Felinarelor încheie celebrarea de 15 zile a Anului Nou Chinezesc. Drept urmare, este un festival interesant care atrage mulţimi uriaşe de oameni să sărbătorească sub luna plină. În acest an, acest eveniment deosebit a avut loc în 24 februarie, potrivit calendarului gregorian.

Numit Yuan Xiao Jie, sau Festivalul Yuanxiao în chineză, Festivalul Felinarelor are loc în a 15-a zi a primei luni din calendarul lunar. Aceasta este prima noapte a anului în care se poate vedea o lună plină.

Cuvântul yuani se referă la prima lună, în timp ce xiao înseamnă noapte şi jie, festival. Prin urmare, Yuanxiao Jie este un festival nocturn ce are loc în prima lună a anului, parţial ca o celebrare a sfârşitului festivităţilor de Anul Nou şi parţial pentru a sărbători prima lună plină. Deşi Festivalul Mijlocului Toamnei este uneori numit şi Festivalul Felinarelor în Occident, Festivalul Yuanxiao este o sărbătoare diferită.

Fiind un eveniment de familie, Festivalul Felinarelor scoate familiile afară împreună cu copiii pentru a lua parte la jocuri şi activităţi. În timpul zilei, sau uneori şi pe timp de noapte, şcolile pregătesc spectacole şi concursuri, care includ adesea descifrarea de ghicitori şi jocuri de ghicit cuvinte, care permit copiilor să practice abilităţile lingvistice şi pe cele de rezolvare a problemelor. Festivităţile pot include, de asemenea, dans, focuri de artificii şi tobe.

În mod tradiţional, tang yuan, sau bilele de orez, se mănâncă pe timp de noapte. Aceste bile lipicioase de orez sunt de obicei făcute cu umpluturi dulci, cel mai frecvent cu pastă de susan negru, deşi ele pot fi umplute şi cu coji de mandarine zaharisite, nuci şi pastă roşie de fasole.

Pronunţia cuvântului tang yuan este foarte asemănătoare cu pronunţia tuan yuan, sau reuniune, aşa că bilele de orez simbolizează reuniunea familiei. Dacă se mănâncă aceste bile de orez, se presupune că aduce fericire şi noroc familiei în Anul Nou.

Familii întregi pot merge în aer liber să mănânce aceste gustări sub luna plină. Deoarece aceste bile de orez sunt în mod special consumate în timpul acestui festival, acestea sunt uneori numite doar yuan Xiao, după festival.

Noaptea, cea mai frumoasă parte a festivităţii începe când felinarele Festivalului Yuanxiao sunt aprinse. Aceste felinare simbolizează abandonarea vechiului şi salutarea noului.

Miile de felinare colorate în aer liber sunt, de asemenea, o modalitate de a lumina noaptea, astfel încât oamenii să se poată bucura de luna plină.

După cină, copiii se împrăştie pe stradă cu felinarele aprinse. Părinţii îi însoţesc pe copii şi se întâlnesc cu prietenii şi discută.

În antichitate, felinarele erau făcute manual din hârtie cu o simplă lumânare în interior. Exteriorul era decorat manual şi pictat cu modele frumoase. Copiii aristocraţilor aveau felinarele ornate cu hârtie tăiată şi pictate cu ornamente din belşug.

Fiecare copil ţinea un felinar pentru a lumina drumul în timp ce se plimba cu familia sa pe străzi. Uneori, felinarele de hârtie aveau puzzle-uri scrise pe ele pentru a fi rezolvate de copii. Dacă rezolvau puzzle-urile în mod corect, copiii primeau un mic cadou.

În zilele noastre, felinarele sunt de obicei făcute din material plastic, în forme de animale, de multe ori animalele din zodiacul chinezesc şi luminate de un bec alimentat la baterie. Magazinele şi clădirile leagă, de asemenea, şiruri de felinare de uşile lor, iar la temple se atârnă, de asemenea, felinare. În unele părţi ale lumii, sunt organizate concursuri de felinare, minunând mulţimile cu dimensiunea, frumuseţea şi tema lor.

Conform diferitelor legende privind originea festivalului, felinarele au servit în mai multe scopuri de-a lungul anilor - drept balize, semnale sau trucuri. Acum, în această zi specială, acestea sunt simboluri colorate de pace şi prosperitate.

Cele mai bune urări tuturor în Anul Nou!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor