Dosarul Rompetrol explodează. SRS, condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni cu executare

Sorin Roşca Stănescu
Sorin Roşca Stănescu (Epoch Times România)

UPDATE - Sorin Roşca Stănescu s-a predat, marţi, la sediul IPJ ilfov, după emiterea mandatului de arestare.

***

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat marţi, în mod definitiv, pe senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, în care este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infracţional organizat, relatează b1.ro.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş este acuzat de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infracţional organizat. Acesta a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare

Pedepse cu executare au primit şi Florin Iulian Aldea (5 ani), Bucşă Alexandru (4 ani plus un spor de 2 ani), Claudiu Simulescu (3 ani plus un spor de 1 an), Petrică Grama (2 ani şi 4 luni). Restul acuzaţilor au primit pedepse la închisoare cu suspendare, cu excepţia Elenei Albu, singura care a fost achitată.

În dosarul "Rompetrol", procurorii au acuzat 12 persoane de o serie de infracţiuni printre care manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi spălare de bani - Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache şi Irina Mihaela Popovici.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi omul de afaceri Dinu Patriciu, care a decedat la sfârşitul lunii august. La 8 septembrie 2006, Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii susţin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane dolari din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol International Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.

În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane dolari, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora.