FADERE îi cere lui Ponta să desfiinţeze Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
14.01.2015

Federaţia asociaţiilor de români din Europa solicită premierului Victor Ponta desfiinţarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. ”Înfiinţarea Ministerului pentru Românii de peste Hotare a făcut că DPRRP-ul să îşi piardă scopul. Solicităm, de asemenea, subordonarea faţă de acest Minister a tuturor instituţiilor care oferă servicii destinate românilor din afara graniţelor”, se arată într-un comunicat FADERE, remis Epoch Times.

Institul Cultural Român ar urma să aparţină astfel de Ministerul pentru Românii de peste Hotare, la fel ca şi Institutul de Limba Română, care în acest moment ţine de Ministerului Învăţământului. ”Proiectele realizate de aceste două instituţii de multe ori se suprapun cu proiecte realizate de DPRRP sau de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Considerăm că ar fi mult mai eficientă o coordonare a acestor instituţii dacă toate ar aparţine aceluiaşi minister”, argumentează autorii comunicatului.

Pe de altă parte, ei semnalează câteva nereguli în gestionarea fondurilor publice de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni în 2014 şi cer premierului Ponta începerea imediată a unei anchete. Motivele invocate de comunicatul FADERE sunt:

”1.Criteriile de aprobare a proiectelor au fost lipsite de transparenţă. De cele mai multe ori au fost acceptate ţinând cont mai mult de simpatii politice decât de valoarea proiectului sau a organizaţiei care l-a prezentat.
2. Solicităm ca Ministerul pentru Românii de peste Hotare să semnaleze printr-un raspuns dat organizatiei, foarte clar motivul refuzului finanţării proiectelor.
3.Ţinând cont de faptul că în ultimul an o mare parte din fonduri nu au fost cheltuite, cerem Ministerului să deschidă două sesiuni de finanţare a proiectelor: una în Ianuarie/Februarie şi alta în Iulie/August. Astfel, s-ar putea beneficia de fondurile care au rămas de la prima sesiune la sesiunea a două.
4. Solicităm din partea Guvernului o formă de prefinanţare în aşa fel încât, dacă proiectul a fost aprobat, să se pună la dispoziţia organizatorilor imediat cel puţin 30% din suma alocată, pentru a putea începe proiectul fără să fie nevoie ca asociaţiile să apeleze la credite bancare, de cele mai multe ori aproape imposibile”.

„Conţinutul acestei scrisori a fost trimis liderilor comunităţilor româneşti din diaspora acum 10 zile. Majoritatea dintre ei şi-au arătat sprijinul pentru reorganizărea Ministerului pentru românii din afara granitelor”, a concluzionat Daniel Ţecu preşedinte FADERE, în comunicatul remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor