FADERE cere 1000 euro pentru fiecare român din diaspora care nu a putut vota

Alegeri Prezidentiale în Torino, 16 noimebrie 2014
Alegeri Prezidentiale în Torino, 16 noimebrie 2014 (Adrian Circiag / facebook)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa, salută faptul că Parchetul General al României a început urmărirea penală in rem pentru împiedicarea votului în diaspora, însă apreciază că demersurile privind sancţionarea celor vinovaţi pentru acest abuz deosebit de grav, trebuie continuate şi amplificate. FADERE va formula şi un denunţ penal pentru abuz în serviciu şi/sau neglijenţă în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

Împreună cu Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, FADERE pregăteşte un denunţ penal bazat pe mărturiile şi probele puse la dispoziţie de zeci de români din diaspora. Denunţul va fi formulat împotriva foştilor miniştri de externe Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, împotriva tuturor secretarilor de stat şi diplomaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe responsabili pentru înfiinţarea unui număr insuficient de secţii de votare, pentru subdimensionarea secţiilor de votare înfiinţate, ori pentru obstrucţionarea şi împiedicarea în orice alt mod a votului românilor din diaspora.

Denunţul penal îi va viza deopotrivă pe toţi preşedinţii secţiilor de votare din străinătate care au ascuns ştampile de vot pentru mai mult timp, care au încercat să-i convingă pe români să nu se mai aşeze la cozile din faţa secţiilor de votare, care au închis porţile secţiilor înainte de ora 21 sau care nu le-au mai permis să voteze românilor care se aflau, la ora 21, în sălile unde se desfăşura votul.

”Considerăm că cei doi miniştri de externe responsabili cu organizarea alegerilor prezidenţiale, domnii Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, au ignorat în mod iresponsabil informaţiile şi solicitările oficiale pe care le-am transmis Ministerului Afacerilor Externe (în datele de 21 septembrie 2014, respectiv 11 noiembrie 2014) refuzând să înfiinţeze secţii de votare în localităţile în care sunt concentrate comunităţi mari de români şi refuzând totodată să asigure un număr suficient de cabine de vot şi de ştampile în secţiile cele mai aglomerate”, se mai arată în comunicat.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa va formula şi un denunţ penal pentru abuz în serviciu şi/sau neglijenţă în serviciu şi împotriva premierului Victor Ponta, pe care îl consideră ”adevăratul artizan al supliciului la care au fost supuşi conaţionalii noştri în încercarea lor mai mult decât lăudabilă de a-şi exercita unul din drepturile fundamentale garantate de Constituţie, de lege, dar şi de convenţiile internaţionale la care România este parte”.

”Vom cere 1000 euro pentru fiecare cetăţean român din diaspora care nu a putut vota. Doar aşa, politicienii din România vor lua în serios faptul că într-o democraţie, dreptul la vot este sfânt. Dacă aceste procese vor fi câştigate, cred că niciun politician din România nu îşi va mai permite vreodată să împiedice votul cuiva”.

Pe lângă aceste demersuri, FADERE intenţionează să pregătească un proces civil împotriva autorităţilor române, respectiv să acorde consiliere, să angajeze avocaţi şi să organizeze asocierea tuturor conaţionalilor care se consideră lezaţi şi care vor să acţioneze în judecată Ministerul de Externe şi Guvernul României cu scopul de a cere daune morale pentru postura umilitoare în care au fost puşi, pentru traumele fizice şi psihice la care au fost supuşi şi pentru eforturile aproape supraomeneşti pe care au fost nevoiţi să le facă, în încercarea (pentru mulţi eşuată), de a-şi exercita un drept elementar. În cazul unui eventual succes în instanţă, banii primiţi de la statul român cu titlul de daune morale ar urma sa fie folosiţi pentru proiectele sociale destinate românilor din afara ţării.

”Vom cere 1000 euro pentru fiecare cetăţean român din diaspora care nu a putut vota. Doar aşa, politicienii din România vor lua în serios faptul că într-o democraţie, dreptul la vot este sfânt. Dacă aceste procese vor fi câştigate, cred că niciun politician din România nu îşi va mai permite vreodată să împiedice votul cuiva”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne