Facebook pune conspiraţioniştii pe jar: vrea să folosească 11.000 de drone

Solara 60.
Solara 60. (captură youtube.com)

Compania Facebook patronată de Mark Zuckerberg va cumpăra producătorul de drone Titan Aerospace, care îi va permite să construiască 11.000 de drone cu scopul de a conecta la internet continentul african.

Totuşi intentia Facebook de a impanzi globul cu drone a alertat atat conspiraţioniştii, cat si pe cei preocupati de drepturile la o viata privata. Dronele pot fi considerate un ochi gigantic pe cer care vede totul.

Decizia acestuia face parte din programul Internet.org plănuit de Zuckerberg prin careacesta a declarat că vrea să ofere o conexiune la internet celor 5 miliarde de persoane care nu au acces în acest moment. Acesta vrea să conecteze toate persoanele prin intermediul unei reţele de drone, denumite ”Solara 60”, care pot sta în aer o perioadă 5 ani de zile şi pot fi folosite pentru o gamă întreagă de activităţi.

”Solara 60” sunt ”sateliţi atmosferici” ce pot fi folosiţi pentru monitorizarea vremii, cartografierea zonelor, pot oferi asistenţă în cazul unui dezastru şi pot facilita comunicaţiile cu zonele izolate.

Drona Solara cântăreşte 160 de kilograme, ceea ce este de ajuns pentru o cameră de supraveghere cât şi pentru restul instrumentelor responsabile cu conexiunea la interne. Are o viteză de deplasare de peste 85 de kilometri pe oră şi se poate deplasa asupra unui obiectiv de interes foarte uşor.

Proiectul iniţial de Facebook este în competiţie cu proiectul Loon al Google care vrea să ofere o conexiune la internet cu ajutorul baloanelor.

Noul service al Facebook, denumit WhatsApp va putea folosit mai tot timpul, chiar şi atunci când dai un mesaj din Africa sau te duci la un doctor pentru o investigaţie.

La începutul lunii februarie, atât Google cât şi Facebook au recunoscut oficial că cooperează de mai mult timp cu Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) şi cu FBI.