Rusia jură să păstreze trupele în Ucraina până când situaţia politică se ”normalizează”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

În ciuda condamnărilor din partea comunităţii internaţionale, Rusia a jurat să menţină trupele în Ucraina până la ”normalizarea situaţiei politice”, conform declaraţiilor efectuate luni de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, notează BBC.

Aflată de facto în controlul peninsulei Crimeea, Rusia susţine că apără drepturile omului împotriva ”ameninţărilor ultra-naţionaliste”, a declarat Lavrov.

Totuşi, pe timpul celor 6 şase zile de proteste din Crimeea singurele incidente au fost iscate de către agenţii şi forţele pro-ruse. Vineri, o petiţie cu 36.000 de semnături ale etnicilor ruşi din Ucraina spunea că ”nu este nevoie de protecţia Rusiei”.

Lavrov, aflat la o întâlnire cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon, a condamnat avertizările cu sancţiuni şi izolare politică şi economică emise de mai multe puteri occidentale.

Cu preţul încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, garantate prin două acte internaţionale, Rusia este hotărâtă să ”protejeze (printr-o intervenţie armată pe scară largă ) interesele ruşilor şi a populaţiei vorbitoare de limbă rusă împotriva violenţelor ultra-naţionaliştilor care le ameninţă viaţa”, a mai susţinut Lavrov.

Criza din Crimeea a început deja să afecteze economia rusă, pieţele bursiere din Rusia fiind şi ele lovite de criză. Luni, rubla a atins cea mai mică cotă împotriva dolarului ceea ce a forţat o intervenţie din partea băncii centrale ruse.

Guvernul de la Kiev susţine că orice încercare de capturare a Crimeei va eşua însă ”opţiunea militară” împotriva Rusiei fiind ”exclusă de pe masa opţiunilor”.

Miile de soldaţi ruşi sosiţi de curând în Crimeea au înconjurat bazele militare ucrainene din peninsule, au blocat drumurile şi aeroporturile şi au ocupat sediile guvernamentale fără să tragă vreun foc. Pe partea rusească a canalului maritim care divide Rusia de Crimeea a început producţia autovehiculelor blindate, conform grănicerilor ucraineni.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, au căzut de acord, în urma unei discuţii telefonice purtate duminică noaptea, că ”intervenţia inacceptabilă” a Rusiei în Crimeea este o ”încălcare a legii internaţionale”.

Secretarul General adjunct al Naţiunilor Unite, Jan Eliasson se va deplasa în Ucraina pentru ”a constata situaţia de la faţa locului”. Marţi, la Kiev va ajunge şi secretarul de stat american, John Kerry, pentru a-şi oferi sprijinul noului guvern de la Kiev.

Criza din Ucraina este cea mai mare cu care s-a confruntat Europa în acest secol, a declarat de la Kiev secretarul de externe britanic, William Hague. Săptămâna această miniştrii de Externe ai ţărilor membre în Uniunea Europeană se vor întâlni de urgenţă la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe