Hollande: Franţa şi Statele Unite au o alianţă dificilă şi ”deosebită”

Preşedintele american, Barack Obama, şi preşedintele francez, Francois Hollande, la Washington, 11 februarie 2014.
Preşedintele american, Barack Obama, şi preşedintele francez, Francois Hollande, la Washington, 11 februarie 2014. (Pete Marovich-Pool / Getty Images)

Preşedintele Franţei Francois Hollande, aflat în compania Secretarului de Stat american John Kerry, a catalogat alianţa dintre cele două ţări ca fiind una dificilă şi ”deosebită”, notează mediafax.

Kerry, mare admirator al culturii franceze, l-a primit cu mult fast pe Hollande, pentru un prânz oficial la Departamentul de Stat în compania vicepreşedintelui Joe Biden.

În timpul întâlnirii, şeful diplomaţiei americane a ţinut un toast pentru ”prietenia şi alianţa deosebită” dintre Franţa şi Washingtonul ”ce datează de peste 230” de ani.

Preşedintele francez a replicat spunând că "Franţa este aliatul Statelor Unite", iar "Statele Unite sunt aliatul Franţei”, completând apoi cu zâmbetul pe buze că "nu întotdeauna este uşor să ai un aliat ca Franţa, dar nici pentru Franţa să aibă drept aliat Statele Unite”.

În ciuda relaţiilor tensionate dintre cele două aliate iniţiate în urmă cu 10 ani, odată cu izbucnirea războiului din Irak, de curând, presa de pe ocean a catalogat Franţa ca fiind cel mai mare aliat al Statelor Unite din Europa.

"Dar acest fapt face prietenia noastră şi mai deosebită, deoarece ea se bazează pe independenţă, suveranitate şi respect" reciproc, a încheiat Hollande în timpul întrevederii oficiale.

Totuşi, Francois Hollande, unul dintre susţinătorii acordului pentru un comerţ liber între UE şi SUA, spunea în timpul scandalului provocat de interceptările NSA în Europa, că ”au deschis o, perioadă dificilă nu numai între Franţa şi SUA, dar şi între Europa şi SUA.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe