Expert din RM: Lipsa de curaj a CSM a permis SIS să verifice judecătorii

CSM din RM nu a contestat acţiunile SIS în privinţa judecătorilor pentru a nu-şi limita spaţiul de manevră în cazul judecătorilor incomozi, afirmă Vladislav Gribincea.
Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea (facebook/profil v.gribincea)

În contextul faptului că marţi Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a admis sesizarea fostei magistrate Domnica Manole declarând neconstituţională competenţa Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) de a verifica periodic judecătorii, preşedintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Vladislav Gribincea constată că mulţi ani Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat prevederile Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice în pofida faptului că fiind garantul independenţei puterii judecătoreşti avea dreptul să o conteste.

”Mă întreb de ce această lege a fost contestată la Curtea Constituţională abia peste 9 ani de la aplicare. Unica explicaţie pe care o găsesc este lipsa de curaj a CSM, sau dorinţa de a nu limita spaţiul de manevră în cazul judecătorilor incomozi”, a adăugat expertul.

În context, judecătorul român Cristi Danileţ, fost membru al CSM şi expert în materia independenţei şi integrităţii susţine că o intruziune a serviciilor de informaţii în cariera magistraţilor este contrară standardelor internaţionale cu privire la independenţa justiţiei. ”O decizie corectă a CCM. Nicio autoritate în afara CSM nu poate decide dacă o persoană este potrivită sau nu să fie judecător. Orice informaţii există cu privire la conduita acesteia trebuie valorificate în proceduri disciplinare sau penale. Dacă nu există o constatare legală a unor eventuale probleme, informaţiile nu pot fi luate în considerare, mai ales atunci când provin de la serviciile speciale.”

Menţionăm că examinarea dosarului Domnicăi Manole va fi reluată de către judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie pentru a fi stabilită legalitatea hotărârii CSM din iulie a.c privind eliberarea din funcţie a magistratei în baza avizului negativ al SIS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe