Constantin Cheianu: Dodon este cel mai tipic reprezentant al lumii interlope ruseşti şi moldoveneşti

Faptul că moldovenii sunt conduşi de politicieni corupţi şi compromişi se datorează incapacităţii de a discerne că se află într-o mocirlă, lăsându-se conduşi de forţe care mimează pro-europenismul şi prietenia cu Rusia, folosind ambii aceleaşi scheme criminale, consideră Cheianu.
Constantin Cheianu, jurnalist
Constantin Cheianu, jurnalist (Epoch Times România)

După apariţia în presă a unui film despre relaţiile preşedintelui moldovean, Igor Dodon, cu oficiali din Federaţia Rusă şi din Moldova, care în mare parte susţin politica Kremlinului privind Donbasul, Crimeea, etc., scriitorul şi jurnalistul Constantin Cheianu a mărturisit că Dodon este omul care nu trezeşte nicio încredere, unul foarte dubios şi suspect.

În context, jurnalistul a specificat că a rămas mereu uimit de lipsa de discernământ a moldovenilor care continuă să voteze la alegeri pentru aceeaşi politicieni corupţi şi compromişi. În ceea ce-l priveşte pe Dodon, Constantin Cheianu a menţionat că „spune lucruri care şi mai mult îl compromit, pare aşa de clar că este un individ foarte dubios, capabil de orice mârşăvie numai să reuşească să urce sus, şi cetăţeanul nostru se lasă atât de uşor înşelat, crede într-un aşa individ”.

Cu toate că nu trezeşte nicio încredere, fiind un personaj politic foarte dubios şi suspect, cetăţenii Republicii Moldova, cu regret în mare parte vorbitorii de limbă rusă acceptă să-l creadă, să-l susţină şi să-şi pună speranţele în acest individ, preşedintele RM.

„Am auzit foarte multă lume zicând „noi ştim că el este un ins corupt, că este un ins fără niciun dumnezeu, dar el ne apără pe noi vorbitorii de limbă rusă, spune fraze pe care noi le aşteptăm, şi nu mai contează ce fel de om este el”. Iată o molimă, o boală cumplită a politicii din Moldova care ţine deja de 25 de ani şi face total abstracţie de cum e omul, de faptele lui murdare, reprobabile, compromiţătoare, dar se orientează doar la ce spune omul şi ce aşa-zise pseudo-principii apără. Atâta timp cât n-o să scăpăm de această abordare şi de acest fel de a privi politicienii, politicul, situaţia Republicii Moldova, o să zăcem cu toţii acolo unde zăcem”, a declarat Constantin Cheianu în cadrul emisiunii „60 de minute”, de la Jurnal TV.

De aceeaşi părere este şi comentatorul economic, Sergiu Tofilat, în opinia căruia, şeful statului este un oportunist, amintind de faptul că şi-a început cariera politică în PCRM, acum se hrăneşte din mâna lui Plahotniuc, primind finanţare şi de la Putin, „nu scapă nicio posibilitate să mai pună nişte bani în buzunar”.

Printre oficialii ruşi cu care se înţelege foarte bine Igor Dodon se numără şi fiul procurorului general al Federaţiei Ruse, Igor Ceaika. Făcând referire la filmul publicat de Fondul pentru Combaterea Corupţiei, condus de Alexei Navalnîi, în care sunt descrise toate interesele şi ilegalităţile procurorului General al Federaţiei Ruse, Iurii Ceaika şi ale fiilor acestuia, Artiom şi Igor, Cheianu a specificat că anume spre acea „lume” vrea „să ne tragă Igor Dodon”.

„Dodon în campania electorală a declarat că vrea să lupte cu oligarhii, dar de fapt este cel mai tipic reprezentant al acestei lumi, şi interlope ruseşti şi de aici. Tristeţea este că cetăţeanul nostru incapabil să discearnă, să înţeleagă care este adevărul, se află într-o mocirlă, dar cineva o face pe băiatul evlavios legat de religie, alţii o fac pe băieţii europeni, tot o ipocrizie majoră. Două forţe care stau deasupra noastră, unii mimează pro-europenismul, alţii prietenia cu Rusia, dar ambii folosesc aceste scheme criminale”, a adăugat jurnalistul.

Sergiu Tofilat a ţinut să puncteze că şi Moldova e plină de parlamentari, funcţionari publici, care oficial au un salariu de 5-6 mii lei, dar locuiesc în palate, conduc maşini de zeci de mii de euro înregistrate pe numele mamelor, soacrelor, copiilor minori. Făcând o paralelă cu Federaţia Rusă, acesta a subliniat că politicienii din Moldova folosesc aceleaşi instrumente, scheme de corupţie, scheme căpuşă, firme offshore. Tofilat a mai specificat că oficial la televiziunile deţinute de Vlad Plahotniuc se promovează în continuu agenda integrării în Uniunea Europeană, dar în realitate în Moldova nu se întâmplă decât „spălarea miliardelor ruseşti prin sistemul judecătoresc şi bancar, controlate de Plahotniuc, şi retransmitere a propagandei ruse”.

„Este o iluzie să crezi că dacă în presă se vorbeşte despre anumite planuri ale guvernării, ei ar putea fi mai atenţi. Noi am văzut un film făcut în 2015 despre acest Ceaika, care stă bine mersi împreună cu fii lui. Fiul lui, Igor, vine şi se întâlneşte cu Igor al nostru. Băieţii ăştia, şi ruşi şi ai noştri, ai impresia că până în ultimul moment, chiar dacă vor şti că a doua zi ar putea să fie arestaţi, sunt programaţi să fure, să corupă, nu au nici o stavilă, ei nu ştiu de investigaţii jurnalistice. Înţelegem că ne aşteaptă o luptă foarte serioasă, nu putem opera cu mănuşi albe cu aceştia”, a conchis Constantin Cheianu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe