EXCLUSIV. Excelenţa sa Ilia Giorgadze: Rusia nu a putut să ne oprească

Excelenţa Sa, Ambasadorul Georgiei în România, dl Giorgadze Ilia
Excelenţa Sa, Ambasadorul Georgiei în România, dl Giorgadze Ilia (Epoch Times)

Cu ocazia semnării Acordului de Parteneriat cu UE, de către Georgia, Moldova şi Ucraina, la ceremonia dedicată semnării Acordurilor de Asociere dintre Rep. Moldova, Georgia şi Ucraina şi Uniunea Europeană, ne-am adresat Excelenţei sale dl Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei la Bucureşti, pentru câteva comentarii.

Odată cu semnarea acordului cu UE, ziua de astăzi marchează un nou parcurs european pentru Georgia. Ce semnificaţie are acest eveniment pentru ţara dumneavoastră?

„Aceasta este o zi istorică pentru ţara mea, pentru Georgia, pentru că noi o considerăm probabil a doua cea mai importantă zi după declaraţia noastră de independenţă de Uniunea Sovietică, iar visul de a face parte din UE este visul multor generaţii în Georgia. Ne considerăm europeni şi considerăm că acesta este locul de care aparţinem în mod natural. Cu tradiţiile noastre, cu cultura şi mentalitatea noastră suntem europeni. Şi am vrea să fim un membru puternic şi respectat al acestei comunităţi democratice”, a afirmat Excelenţa Sa.

Aţi vorbit în discursul de astăzi despre reformele din Georgia. Puteţi elabora?

„Sunt mândru de reformele reuşite de ţara mea în acest an. Au fost printre cele mai populare reforme anticorupţie. Corupţia s-a diminuat în ţara noastră şi există o presă liberă, o piaţă liberă şi economie liberă. Potrivit datelor Băncii Mondiale, Georgia este a opta cea mai bună ţară pentru a face afaceri. Toate acestea le-am reuşit în primul rând pentru noi înşine, pentru ţara noastră, dar şi pentru ca UE să vadă că suntem pregătiţi să devenim membri ai comunităţii europene”, a explicat oficialul georgian.

Aţi fost supuşi unui embargo foarte dur din partea Rusiei. Ce ne puteţi spune despre asta?

„Din păcate, vecina noastră Federaţia Rusă, care ocupă 20% din ţara mea în acest moment, a introdus un embargo înainte de a declanşa agresiunea, în 2006. Desigur, imediat ce ruşii au aflat că pactul dintre Georgia şi UE va fi ireversibil, au încercat să facă orice pentru a ne deraia de la acest parcurs. Dar nu au putut face nimic pentru că determinarea de a fi membri ai UE este voinţa naţiunii noastre. Când toată naţiunea mea are aceeaşi aspiraţie, nimic nu ne poate sta în cale".

Cât despre embargoul impus de Kremlin, care a fost ridicat parţial cu un an în urmă, ambasadorul susţine că acesta „a făcut comerţul Georgiei mult mai puternic şi nu mai suntem atât de vulnerabili la astfel de şocuri. Acum suntem pregătiţi chiar dacă în viitor Rusia va mai bloca produsele georgiene, comerţul Georgiei va supravieţui, aşa cum s-a întâmplat şi în 2006”, a precizat Excelenţa sa, dl Ilia Giorgadze.

Comentând despre agresiunea Rusiei, ambasadorul georgian a subliniat importanţa reformelor reuşite de Georgia în contextul în care ţara este ocupată în proporţie de 20% de „una dintre cele mai puternice ţări din lume”.

„La 30-40 de km de capitala noastră avem forţele de ocupare ruseşti. Dar în ciuda tuturor acestora am reuşit să supravieţuim, am reuşit să înaintăm, nu am căzut şi suntem mai puternici ca niciodată. Sunt cu adevărat mândru şi bucuros că această zi a devenit o realitate şi este un prim pas. Ştim acum că uşa UE este deschisă şi că putem intra acolo dacă continuăm reformele noastre, ne vom păstra ţelul final, respectiv de a deveni membru al UE”, a subliniat ambasadorul Georgiei.

Din păcate, vecina noastră Federaţia Rusă, care ocupă 20% din ţara mea în acest moment, a introdus un embargo înainte de a declanşa agresiunea, în 2006. Desigur, imediat ce ruşii au aflat că pactul dintre Georgia şi UE va fi ireversibil, au încercat să facă orice pentru a ne deraia de la acest parcurs. Dar nu au putut face nimic pentru că determinarea de a fi membri ai UE este voinţa naţiunii noastre. Când toată naţiunea mea are aceeaşi aspiraţie, nimic nu ne poate sta în cale

Nu doar Georgia, dar şi Ucraina şi Republica Moldova au avut parte de o zi istorică în contextul în care au semnat, la rândul lor, acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

„Sunt bucuros pentru prietenii mei, pentru fraţii mei, pentru R. Moldova, pentru Ucraina. Aţi văzut ce s-a întâmplat în Ucraina când s-au hotărât să semneze acordul de asociere acum câteva luni şi ce presiune au avut de suportat de la vecinul lor (Rusia) şi acum vedeţi ce situaţie turbulentă este acolo. În ciuda tuturor acestora, ucrainenii, unii dintre cei mai frumoşi şi mai mândri oameni, au luat atitudine şi s-au opus marii puterii şi au spus 'Nu. Aceasta este decizia noastră şi vom reuşi acest lucru'. Deci sunt foarte mândru pentru fraţii mei şi cred că stând împreună uniţi cu celelalte state est-europene vom reuşi. Când suntem uniţi putem reuşi orice”, a adăugat Ambasadorul.

Va deschide acordul semnat astăzi noi oportunităţii pentru Georgia?

„Este o ocazie uriaşă pentru Georgia. Este o oportunitate uriaşă pentru a finaliza reformele din ţară. Deşi am reuşit unele lucruri importante, urmează altele şi mai mari – trebuie să ne armonizăm legile UE cu legile noastre. Deci ne aşteaptă o muncă grea, dar suntem pregătiţi, suntem mândri şi bucuroşi să facem aceste lucruri”, a declarat ambasadorul.

Doriţi să transmiteţi ceva poporului român?

„Sunt foarte bucuros că sunt ambasador în România pentru un motiv simplu. Îmi cer scuze faţă de celelalte ţări, dar România, din perspectiva mea, a fost cel mai mare şi mai puternic susţinător al integrării Georgiei în UE şi în NATO. România este un frate mai mare pentru Georgia şi românii nu sunt doar vecinii noştri la Marea Neagră, dar sunt şi susţinătorii noştri foarte apropiaţi. De fiecare dată când (oficialii români) au vorbit despre integrarea europeană, mereu au menţionat Georgia şi Republica Moldova, cu care suntem de asemenea fraţi. Iar acesta este un lucru important, iar georgienii şi ţara noastră nu îl vor uita niciodată. Vă mulţumesc foarte mult”, a concluzionat ambasadorul Georgiei.

Interviul a fost realizat de Gina Sturdza