Pacea Rusiei: Armata ucraineană atacată cu tancuri şi artilerie grea de paramilitarii pro-Rusia

Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014.
Forţele armate ucrainene din Sloviansk. Ucraina. 4 mai 2014. (youtube.)

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi cinci au fost răniţi în timpul unui atac nocturn lansat de paramilitarii pro-Rusia asupra unui punct de control al armatei ucrainene din estul Ucrainei, conform analistului militar Dmitri Timciuk, anunţă Reuters.

Dmitri Timciuk, din cadrul centrului Rezistenţa Informaţiei de la Kiev, a declarat că paramilitarii afiliaţi Kremlinului, susţinuţi de opt tancuri ruseşti şi folosindu-se de artilerie grea, au lansat un atac nocturn asupra bazei militare ucrainene din apropierea oraşului Kramatorsk.

Cel puţin 20 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de forţele paramilitare separatiste de la încetarea focului anunţat vineri, 20 iunie, de Kiev.

„În timpul replicii armate a forţelor guvernamentale, un tanc al teroriştilor a fost distrus, iar un tanc a fost capturat”, a precizat Timciuk. „Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi, iar cinci au fost răniţi”, a adăugat acesta.

Nu au fost dezvăluite estimările privind numărul victimelor din tabăra rebelilor. Liderii acestora nu au comentat atacul împotriva bazei militare ucrainene.

Atacurile au avut loc în ciuda armistiţiului de o săptămână stabilit de Kiev şi acceptat de forţele pro-Rusia şi de Moscova. Armistiţiul, care se va încheia vineri, 27 iunie la ora 22:00, a fost încălcat de nenumărate ori în ultima săptămână de paramilitarii afiliaţi Kremlinului.

Într-un conflict separat, spune Timciuk, forţele separatiste au atacat punctul de control al soldaţilor ucraineni implicaţi în „operaţiunea antiteroristă” din apropierea oraşului Slaviansk. În timpul confruntării, un soldat ucrainean a fost ucis de lunetişti.

La primele ore ale zilei de vineri, paramilitarii pro-Rusia au atacat şi baza militară ucraineană din apropierea oraşului Artemivsk, folosind tancuri şi artilerie grea. Armata ucraineană a respins atacul fără să înregistreze pierderi, a precizat analistul militar ucrainean.

Vinerea trecută, odată cu alerta de luptă impusă armatei ruse, Casa Albă anunţa că Rusia pregăteşte noi mobilizări de tancuri în aceeaşi bază militară care a lansat tancurile ce au pătruns în Ucraina cu două săptămâni în urmă. Pe lângă tancuri, Moscova mai pregătea transporturi de armament, conform purtătorului de cuvânt american Jennifer Psaki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe