Europarlamentari din şase ţări cer Parlamentului European condamnarea abuzurilor de la Pungeşti
alte articole
Un grup de unsprezece europarlamentari verzi din şase ţări - Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Luxemburg - au trimis o scrisoare deschisă către Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schultz, semnalând abuzurile făcute de Guvern împotriva cetăţenilor comunei Pungeşti, pentru a proteja interesele unei companii private, Chevron, informează ecomagazin.ro
Europarlamentarii arată că, din data de 2 decembrie, dată la care utilajele Chevron au intrat în comuna Pungeşti însoţite de jandarmi, principiile de bază şi reglementările Uniunii Europene au fost încălcate în mod constant.
Organele de ordine publică au încălcat dreptul la proprietate privată al locuitorilor comunei, intrând pe terenuri private şi ridicându-i cu forţa pe protestatari, au încălcat dreptul la integritate fizică, folosind un volum disproporţionat de mare de forţe şi au abuzat fizic cetăţeni europeni.
Europarlamentarii îi mai sesizează Preşedintelui PE, încălcarea dreptului la libera exprimare şi de a fi informat, prin interzicerea accesului jurnaliştilor în Pungeşti imediat după momentul 2 decembrie, când jandarmii au ocupat practic comuna pentru a asigura "securitatea" Chevron, izolând astfel localitatea de lume, interzicând accesul presei în zonă şi încălcând "principiul liberei circulaţii" care sta la baza Uniunii Europene prin instituirea “zonei speciale de securitate” de la Pungeşti.
Dreptul la liberă circulaţie, drept fundamental al cetăţenilor europeni, a fost încălcat. Instituirea zonei de siguranţă specială de la Pungeşti contravine normelor europene şi normalităţii într-un stat de drept. Controalele arbitrare asupra cetăţenilor care tranzitează zona, abuzurile comise asupra cetăţenilor comunei şi a protestatarilor, mergând de la intimidare până la agresiune fizică, toate sub umbrela protejării securităţii în zonă, reprezintă încălcări clare ale drepturilor acordate cetăţenilor UE prin Carta Europeană.
Peste 40.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cer oprirea imediată a abuzurilor forţelor de ordine şi zilnic noi semnături se adaugă acestei petiţii, mai atrag atenţia semnatarii scrisorii către Martin Schultz.
În consecinţă, cei 11 europarlamentari îi solicită Preşedintelui European Martin Schultz să condamne public acţiunile Guvernului român, "cel care susţine şi solicită acţiuni brutale şi autoritare asupra propriilor cetăţeni pentru a facilita lansarea unei investigaţii complete de către Comisia Europeană precum şi pentru a acţiona întru prevenirea abuzurilor viitoare asupra statului de drept în România."
Reamintim că Pungeştiul a fost luat în stăpânire de către forţele de ordine la data de 2 decembrie, când Chevron şi-a trimis utilajele în zonă pentru a demara lucrările de amplasare a primei sonde pentru gazele de şist. Localnicii, ieşiţi în drum pentru a se opune paşnic înaintării utilajelor, au fost împrăştiaţi în mod agresiv de jandarmi. S-au raportat numeroase abuzuri ale jandarmilor, care au mers de la percheziţii abuzive, amenzi, arestări, la agresiune fizică împotriva unor cetăţeni paşnici. Femei ajunse la vârsta senectuţii au fost împinse, îmbrâncite şi lovite de jandarmi. Localitatea a fost păzită în permanenţă şi ruptă de restul ţării. Accesul presei în zonă a fost interzis.
Pe 7 decembrie, manifestanţi din toată ţara au venit să-şi exprime solidaritatea cu locuitorii comunei. A avut loc un protest urmat de confruntări între manifestanţi şi jandarmi. Drept urmare, Poliţia Vaslui a decretat zonă specială de siguranţă la Pungeşti. Efectivele de jandarmi cantonate în zonă au fost sporite, maşinile care tranzitează zona trec prin numeroase filtre de control, iar localnicii trăiesc într-o permanentă teroare: sunt legitimaţi şi dacă ies să ia apă de la fântână, sunt amendaţi sub orice pretext, protestatarilor li s-au întocmit dosare penale iar cererea formulată de o protestatară către Judecătorie pentru ridicarea interdicţiei de circulaţie în zonă a fost respinsă, fiind în prezent atacată cu recurs.
În aceste condiţii extreme, 19 localnici şi protestatari au recurs la rândul lor la un gest extrem (de disperare) şi au intrat în greva foamei în ajunul Crăciunului, cerând ca jandarmii şi Chevronul să plece din localitate lor.
Sâmbătă, doi dintre grevişti au avut nevoie de îngrijiri medicale fiind solicitată ambulanţa. Un alt protestatar face greva foamei în Bucureşti, la Universitate, în faţa Teatrului Naţional, în semn de solidaritate cu cei din Pungeşti şi pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor comise de Guvern.
Redăm, în continuare, scrisoarea celor 11 europarlamentari către Martin Schultz.
"Stimate Preşedinte Schulz,
Va scriem cu privire la încălcarea principiilor de bază şi a reglementărilor Uniunii Europene care au debutat în România odată cu evenimentele care au avut loc pe 2 decembrie 2013, în Pungeşti, şi care escaladează continuu de la acea dată.
Dreptul la proprietate privată a fost profanat atunci când un grup de aproximativ 100 de localnici care protestau paşnic într-o tabără de rezistenţă, pe proprietate privată aproape de parcela pe care Chevron doreşte să foreze, au fost scoşi cu forţa de către forţele de ordine.
Organele de ordine publică au călcat pe o proprietate privată pe care cetăţenii au avut permisiunea din partea proprietarului să protesteze şi care nu aparţinea ariei de explorări Chevron.
Dreptul la integritate fizică şi statul de drept au fost încălcate atunci când organele de ordine publică au fost folosite pentru a exercita un volum disproporţionat de forţă asupra cetăţenilor şi au abuzat fizic cetăţeni europeni cu scopul de a-i elimina din tăbăra de rezistenţă.
Contrar principiului liberei circulaţii care stă la baza Uniunii Europene, o localitate întreagă a fost reţinută la cererea reprezentanţilor Guvernului României. A fost creată cu această ocazie o zonă delimitată în mod arbitrar ce acoperă un spaţiu extins de teren. Presei i-a fost interzis accesul, dar şi sătenilor, în ciuda faptului că unor contractori comerciali privaţi le-a fost acordat permisul de liberă trecere.
Mai mult, presei i-a fost permis în cele din urmă accesul supervizat de către autorităţi pentru o perioadă restrânsă de timp, împiedicând astfel capacitatea acesteia de a relata de la faţa locului şi de a colecta date de la cetăţenii implicaţi, încălcându-se în acest mod libertatea de exprimare şi dreptul de a fi informat.
Acest lucru reprezintă încălcări clare ale drepturilor acordate cetăţenilor UE prin Carta Europeană şi dovedeşte domnia unui stat de drept discutabil. De la evenimentele de pe 2 decembrie, libera circulaţie în zonă a fost restricţionată prin declararea teritoriului ca “zonă specială de securitate”. De la acel moment a crescut atât prezenţa poliţiei, cât şi brutalităţile comise de aceasta, controalele arbitrare efectuate asupra cetăţenilor care tranzitau zona sau violenţa îndreptată împotriva sătenilor.
Peste 40.000 de persoane au semnat o petiţie cerând oprirea imediată a acestor abuzuri şi mulţi încă o semnează zilnic cu acest scop. De aceea, va solicităm condamnarea publică a acţiunilor Guvernului român, cel care susţine şi solicită acţiuni brutale şi autoritare asupra propriilor cetăţeni pentru a facilita lansarea unei investigaţii complete de către Comisia Europeană precum şi pentru a acţiona întru prevenirea abuzurilor viitoare asupra statului de drept în România.
Cu stimă,
Europarlametarii Sandrine Bélier, José Bove, Reinhard Bütikofer, Rebecca Harms, Yannick Jadot, Jean Lambert, Michele Rivasi, Raül Romeva i Rueda, Bart Staes, Keith Taylor, Claude Turmes"