Eurodeputat: Dodon şi Plahotniuc au blocat asistenţa macrofinanciară pentru Moldova

Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon (The Epoch Times Romania)

Dacă Plahotniuc şi Dodon, care au confiscat jocul politic din Republica Moldova, ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistenţa macrofinanciară ar fi fost deja la Chişinău, afirmă Cristian Preda.

Parlamentul European a respins luni propunerea grupului Partidului Popular European (PPE), să se stabilească noi condiţii pentru ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis de Uniunea Europeană Chişinăului având în vedere faptul că autorităţile moldovene au ignorat opinia Comisiei de la Veneţia şi au modificat sistemul electoral în unul mixt.

Potrivit europarlamentarului Cristian Preda citat de radio Europa Liberă, problema ar fi că, sub presiunea lui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziţii a Legislativului European peste Republica Moldova. ”Demersul meu nu era altceva decât de a da un semnal din partea Parlamentului European pentru a consolida ideea unei perspective europene pentru R. Moldova. Dar de teamă ca nu cumva să fie atins oligarhul Plahotniuc, unii s-au trezit să voteze împreună. Şi, din păcate, asta s-a întâmplat şi cu complicitatea Partidului Social Democrat din România.”

Eurodeputatul menţionează că între Plahotniuc şi Dodon s-a făcut un pact pentru a confisca jocul politic din ţară ceea ce a pus sub semnul întrebării bunăstarea cetăţenilor din R. Moldova. ”Dacă ar fi ascultat ce li s-a spus acum un an, asistenţa macrofinanciară ar fi fost deja la Chişinău, dar n-au vrut să asculte acest lucru şi iată că ne trezim acum fără aceşti bani. Deci, nu avem nevoie de cuvinte frumoase şi de aşteptări luminoase, avem nevoie de acţiune şi de încredere.”

Cristian Preda precizează că dacă Plahotniuc, ”şeful suprem al premierului Filip”, nu ar fi bătut palma cu Dodon pentru a-şi asigura supravieţuirea politică, nu s-ar fi ajuns aici. ”Deci, dacă doriţi să ştiţi cine e responsabil pentru faptul că nu au ajuns banii, asistenţa macrofinanciară în Moldova, vă dau aceste două nume: îi cheamă Dodon şi Plahotniuc. Nu-i cheamă nici Hahn, nici Preda, nici Parlamentul European... Dacă cineva a blocat asistenţa macrofinanciară, aceştia sunt şeful Partidului Democrat şi preşedintele Dodon.”

În context, reprezentantul grupului PPE din Parlamentul European, Cristian Preda a ţinut să puncteze că doreşte să sprijine R. Moldova dar este critic la adresa unor politicieni corupţi şi oligarhi. Cu toate acestea, speră ca într-o bună zi banii să ajungă la Chişinău. ”Dar sper ca, de asemenea, mintea românului cea de pe urma sa le vină acestor guvernanţi şi să facă o politică pentru cetăţeni, nu pentru propriile lor interese şi cu atât mai puţin pentru interesele lui Dodon, care este vândut Moscovei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe