Estonia caută o rachetă lansată accidental într-un exerciţiu aerian al NATO

Avion de vânătoare Eurofighter
Avion de vânătoare Eurofighter (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
08.08.2018

Elicopterele militare estoniene caută o rachetă după ce aceasta a fost lansată accidental, marţi, deasupra sudului ţării de către un avion de luptă spaniol implicat într-un exerciţiu militar al NATO.

Racheta Amraam aer-aer are o rază de acţiune de 100 km şi are încorporată o funcţie de autodistrugere, însă autorităţile au precizat că s-ar putea ca racheta să fi lovit solul la un moment dat fără să aibă loc detonarea ei. Autorităţile au precizat că racheta a fost lansată deasupra oraşului sud-estic Otepaa, potrivit RFE/RL.

Riivo Valge, şeful forţei aeriene estoniene, a declarat că racheta transporta între 5 şi 10 kg de explozibili, adăugând că acesta nu reprezintă o forţă distructivă prea mare.

A fost lansată o investigaţie asupra modului în care avionul de vânătoare spaniol Eurofighter, care asigură securitatea în regiunea Baltică împreună cu alte forţe NATO staţionate în Lituania, ar fi putut să lanseze din greşeală racheta.

Premierul estonian Juri Ratas a afirmat pe Facebook că este fericit că nu au fost raportate victime umane în acest incident, pe care l-a numit “extrem de regretabil”.

“Sunt sigur că forţele de apărare estoniene, în cooperare cu aliaţii noştri, vor identifica toate circumstanţele cazului şi vor depune toate eforturile pentru a se asigura că un astfel de lucru nu se va mai repeta”, a adăugat premierul.

Ministerul spaniol al Apărării a susţinut că investighează incidentul şi a precizat că racheta nu a lovit niciun avion şi nu a provocat victime.

Statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania nu au propriile lor avioane de vânătoare, fiind astfel dependente de alţi parteneri NATO pentru securitatea lor aeriană.

Totodată, Valge a afirmat că este pentru prima dată când a fost raportat un astfel de incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor