Senatori americani prezintă un proiect de lege privind noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Senatori republicani şi democraţi din SUA au introdus joi un proiect de lege pentru a impune noi sancţiuni dure împotriva Rusiei şi pentru combaterea infracţiunilor cibernetice – fiind cel mai recent efort al politicienilor americani de a pedepsi Moscova pentru presupusa interferenţă cu alegerile prezidenţiale din 2016 şi pentru rolul său în conflictele din Siria şi estul Ucrainei.

Proiectul de lege include restricţii asupra noilor tranzacţii privind datoria suverană rusă, asupra proiectelor pentru energie şi petrol şi la importurile de uraniu rusesc, precum şi noi sancţiuni împotriva unor înalt oficiali şi oligarhi din Rusia, potrivit Reuters.

De asemenea, proiectul de lege exprimă un sprijin puternic pentru NATO şi va cere ca două treimi din Senat să voteze în favoarea oricărui efort de ieşire din alianţa militară vestică.

Pieţele ruseşti au reacţionat imediat la măsura americanilor, rubla rusească alunecând înspre cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

În vara anului 2017, Congresul SUA a adoptat un proiect de lege privind sancţiunile împotriva Rusiei, iar unii congresmeni au fost nemulţumiţi de ceea ce au considerat că a fost o ezitare a preşedintelui Donald Trump de a-l implementa. Trump a semnat proiectul de lege doar după ce Congresul l-a adoptat cu un procentaj ridicat.

Câteva măsuri prezentate joi au urmărit să înăsprească legea adoptată în 2017.

Luna trecută, republicani şi democraţi au criticat eşecul lui Trump de a-l critica public pe omologul său rus Vladimir Putin pentru presupusul amestec în alegerile din 2016. Totuşi, Congresul a eşuat să adopte măsurile înainte ca politicienii să plece din Washington în vacanţa de vară, care durează câteva săptămâni.

Prevederile proiectului de lege prezentat joi nu sunt defintivate pe moment.

Pentru a deveni lege, proiectul va trebui să treacă de Senat şi Camera Reprezentanţilor, şi apoi să ajungă pe masa preşedintelui Trump pentru a fi promulgat.

Consilieri ai liderului majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a trimis Comisiei Bancare din Senat o serie de întrebări legate de proiectul de lege. O purtătoare de cuvânt a Comisiei a afirmat că nu are niciun detaliu cu privire măsurile pe care le-ar putea lua în considerare comisia.

McConnell a declarat luna trecută că, de fapt, comisiile din Senat ar trebui să desfăşoare audieri pe tema adoptării unor legi necesare opririi Rusiei să se mai amestece în alegerile viitoare.

Comisia Bancară şi Comisia pentru Relaţii Externe au programat de atunci audieri cu privire la Rusia.