Medvedev: admiterea Georgiei în NATO ar putea declanşa un “conflict teribil”

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat luni că orice decizie viitoare de acceptare a Georgiei ca membru NATO ar putea declanşa un “conflict teribil”, întrebându-se care este motivul pentru care alianţa vestică ia în considerare o astfel de mişcare.

Comentariile lui Medvedev au fost făcute la câteva săptămâni după ce preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat NATO să nu dezvolte relaţii mai apropiate cu Ucraina şi Georgia, afirmând că o astfel de politică este iresponsabilă şi va avea consecinţe nespecificate pentru alianţă, potrivit Reuters.

“(Intrarea Georgiei în NATO) ar putea provoca un conflict teribil. Nu este clar de ce este necesară această mişcare”, a declarat Medvedev la postul de radion rusesc Kommersant FM, care a difuzat luni un fragment dintr-un interviu cu premierul rus.

Ambiţiile Georgiei de a intra în NATO au fost o sursă de nemulţumire pentru Rusia – care are graniţă comună cu fosta republică sovietică şi nu doreşte ca aceasta să intre într-un bloc militar "ostil" – începând cu 2008, când liderii NATO au promis Georgiei că într-o zi va putea adera la alianţă.

Forţele ruse au intrat în cele două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008 şi de atunci nu au mai plecat. Moscova a declarat că respectă dorinţele localnicilor, însă Occidentul şi guvernul georgian au declarat că este vorba de o ocupaţie ilegală.

Liderii NATO au discutat despre legăturile cu Georgia la summitul ce a avut loc în Bruxelles în luna iulie.

Politicieni georgieni proeminenţi doresc ca ţara lor să se alăture alianţei militare occidentale, dar şansele aderării au fost subminate de incursiunile teritoriale ale Rusiei.

Potrivit reglementărilor NATO, statele care sunt marcate de conflicte teritoriale nu pot intra în alianţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe