Erdogan şi Maduro critică sancţiunile aplicate de SUA împotriva regimului venezuelean

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Venezuela a suferit din cauza unei crize politice şi economice severe de la prăbuşirea preţurilor la petrol în urmă cu câţiva ani. De atunci a urmărit să consolideze relaţiile cu Turcia deoarece se confruntă şi cu o serie de sancţiuni aplicate împotriva ei de SUA.

În timpul conferinţei de presă ce a avut loc luni în Caracas, alături de omologul venezuelean Nicolas Maduro, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat sancţiunile aplicate de SUA împotriva Venezuelei, potrivit Deutsche Welle.

Legăturile dintre Turcia şi Venezuela s-au întărit în ultimele luni, în contextul în care ţara sud-americană încearcă să depăşească o severă criză economică şi politică.

Erdogan a afirmat că Venezuela a fost atacată în mod nedrept cu sancţiuni economice, susţinând că el “nu aprobă aceste măsuri care ignoră normele comerţului global”.

Liderul turc a mai precizat că prietenul său Maduro se confruntă cu “atacuri manipulatoare din partea anumitor ţări şi acte de sabotaj ale unor asasini economici”, promiţând că va întări legăturile comerciale cu Venezuela pentru a contribui la uşurarea crizei economice.

La rândul său, Maduro a criticat sancţiunile americane aplicate asupra aurului venezuelean, o mare parte a acestuia fiind cumpărat de Turcia în ultimele luni. “Este destul de meschin să încerci să foloseşti o sancţiune ilegală pentru a împiedica Venezuela să îşi vândă aurul în lume”, a susţinut dictatorul venezuelean.

SUA şi alte câteva ţări europene îi acuză pe Nicolas Maduro şi pe predecesorul său, Hugo Chavez, că au declanşat criza economică din Venezuela şi sunt responsabili de grave abuzuri împotriva drepturilor omului. Washingtonul a adoptat o serie de sancţiuni împotriva unor oficiali venezueleni proeminenţi şi a interzis celor din SUA să cumpere aur venezuelean.

Turcia a cumpărat aur în valoare de 900 milioane de dolari din Venezuela în primele 9 luni ale acestui an, potrivit Institutului de Statistici din Turcia, devenind cel mai mare importator de aur venezuelan în 2018.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Agravarea problemelor ţine de prognoza hiperinflaţionistă a FMI de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o gamă largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - capacitate care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, deşi acum câţiva ani asigura 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe