Erdogan în St. Petersburg pentru a reseta relaţiile cu “prietenul” său rus

Preşedintele turc a ajuns în oraşul rusesc St. Petersburg pentru a se întâlni cu omologul său în vederea consolidării relaţiilor dintre Rusia şi Turcia. În acelaşi timp, Occidentul este îngrijorat de atitudinea curtenitoare a turcilor faţă de Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) îl întâmpină pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în palatul Konstantin de lângă St. Petersburg, Rusia, 9 august 2016.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) îl întâmpină pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în palatul Konstantin de lângă St. Petersburg, Rusia, 9 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.08.2016

Ostilităţile dintre Turcia şi Rusia ivite în urma doborârii unui bombardier rusesc în noiembrie 2015 de către aviaţia turcă sunt aproape uitate în condiţiile în care liderul turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni astăzi cu “prietenul său” Vladimir Putin în St. Petersburg cu speranţa resetării relaţiilor dintre cele două state.

Va fi prima întâlnire dintre Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin de când relaţiile diplomatice dintre ţările lor s-au răcit intens la sfârşitul anului trecut. Dând o palmă peste faţă prietenilor săi occidentali, după cum s-a exprimat Financial Times, prima călătorie în străinătate a lui Erdogan, după ce a supravieţuit unei tentative de lovitură de stat, va fi în Rusia lui Putin, şi nu într-unul dintre statele membre ale NATO, din care face parte Turcia.

Între timp, a avut loc o deteriorare inexplicabilă a relaţiilor externe ale Turciei cu Occidentul. La doar câteva ore după vizită efectuată în Turcia săptămâna trecută de către Joseph Dunford, şeful armatei americane, pentru a relaxa tensiunile, Erdogan a făcut unele dintre cele mai dure remarci de până acum. “Întreb Statele Unite: ce fel de parteneri strategici suntem noi, încât să găzduiţi în continuare o persoană a cărei extrădare am cerut-o?” a declarat el, acuzând Occidentul că susţine terorismul şi susţinând că “scenariul” pentru puciul eşuat a fost “scris în afara” Turciei.

Un diplomat turc în Moscova a precizat: “Relaţiile noastre cu SUA se află la cel mai scăzut nivel în 50 de ani ... şi acest lucru face ca apropierea de Rusia să fie o opţiune atrăgătoare”.

Pentru Putin, tensiunile dintre aliaţii NATO sunt binevenite. Moscova a condamnat timp de două decenii expansiunea NATO şi recent şi-a intensificat valul de critici, acuzând alianţa că reprezintă o ameninţare pentru Rusia.

Alexei Malaşenko, analist la Centrul Carnegie din Moscova, a discutat despre o relansare a teoriei că Rusia şi Turcia ar trebuie să fie apropiate din moment ce ambele sunt foste imperii... în mod simultan europene şi oarecum unice”.

Între timp, Ankara pare să aştepte suficiente lucruri de la mult anticipata întâlnire din St. Petersburg, sugerând faptul că Moscova are toate pârghiile înaintea summitului de astăzi.

“Această vizită va fi una istorică, un nou început. Cred că va fi deschisă o nouă pagină [în timpul]... negocierilor cu prietenul meu Vladimir [Putin]”, a declarat Erdogan agenţiei de ştiri TASS într-un interviu exclusiv înaintea vizitei, adăugând că “există totuşi multe lucruri pe care ţările noastre le-ar putea face împreună”.

Declaraţia lui Erdogan a fost evidenţiată de ambasadorul turc în Rusia, Ümit Yardim, care a precizat pentru RIA Novosti: “Pot spune în mod sigur că va fi o întâlnire istorică. Ne pregătim pentru ea de aproape o lună”. El a susţinut că cei doi lideri urmează să se întâlnească în privat şi apoi să prezinte o “hartă” ce va ajuta la ridicarea relaţiilor ruso-turceşti “la un nou nivel”.

În timp ce Ankara este în mod evident nerăbdătoare să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, Rusia a păstrat o abordare mai rezervată şi mai pragmatică. “Criza siriană va fi discutată în profunzime şi sperăm că poziţia Turciei va deveni una mai constructivă”, a declarat reporterilor vineri Iuri Uşakov, consilierul lui Putin pentru politică externă.

Moscova şi Ankara încă au neînţelegeri în privinţa Siriei, în condiţiile în care Turcia doreşte ca preşedintele sirian Bashar al-Assad să fie înlăturat de la putere, iar Rusia îl susţine pe acesta şi armata sa în lupta împotriva jihadiştilor şi a grupurilor din opoziţie, care doresc la rândul lor schimbarea conducerii din Damasc. Ministerul rus al Apărării a acuzat în trecut Turcia că ajută grupul jihadist Statul Islamic, citând date care indică faptul că militanţii se realimentează şi se reînarmează în Turcia. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat astăzi: “Discutăm asupra modului, ritmului şi succesiunii în care vom lucra pentru a reface relaţiile noastre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor