Analişti: SUA şi-ar putea muta militarii din Incirlik la baza Mihail Kogălniceanu

Americanii ar putea renunţa la folosirea bazei turce din Incirlik şi muta avioanele şi militarii la baza Mihail Kogălniceanu din România, susţin analişti militari, citaţi de TVR.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

Chiar dacă este mai departe cu 1.000 de kilometri, baza din România ar beneficia de stabilitate politică. În prezent, Statele Unite ale Americii folosesc baza din Incirlik pentru atacuri împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

Mai mulţi analişti militari sunt de părere că după ce baza din Incirlik a stat câteva zile fără curent electric şi cu personalul american blocat în cazarmă, Pentagonul ar putea lua în calcul mutarea avioanelor şi a militarilor staţionaţi acolo. ”Este o chestiune care invită autorităţile americane să se uite la baza militară de la Mihail Kogălniceanu de o manieră constructivă şi ca o posibilă relocare a militarilor americani care acum se află la Incirlik”, a explicat analistul militar Ion Petrescu pentru TVR.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, susţine în schimb că ”o posibilă mutare reprezintă zvonuri, bârfe. Am văzut punctul de vedere oficial al Statului major general american care arată că nu va fi vorba de o asemenea schimbare în acest moment."

Baza de lângă oraşul Adana este foarte importantă pentru americani datorită apropierii de multe zone fierbinţi din Orientul Mijlociu. La Incirlik sunt depozitate inclusiv arme tactice nucleare. Presa internaţională a vorbit despre 50 de bombe B61 care pot fi lansate din avioane F15 şi F16.

Baza de la Incirlik a fost construită în 1951 şi este folosită din 1955. După tentativa de lovitură de stat din iulie, autorităţile de la Ankara au întrerupt curentul electric al bazei şi l-au arestat pe comandantul turc, generalul Bekir Ercan Van. Americanii au folosit generatoare, însă misiunile împotriva Daesh au avut de suferit. Turcia este a doua forţă a NATO, din punct de vedere al numărului de militari.