Erdogan face "complimente" unei jurnaliste de la The Economist: stai la locul tău neruşinato!

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Cu doar două zile înainte de alegerile prezidenţiale, noi polemici şi noi umbre asupra modului în care sunt tratate femeile şi mass-media, din partea prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan.

Într-un discurs, prim-ministrul a jignit o jurnalistă bine-cunoscută, cronicar al ziarului liberal Taraf şi corespondent pentru ziarul The Economist, numind-o "femeie neruşinată" şi invitând-o să "stea la locul ei".

Amberin Zaman a ajuns sub tirul primului-ministru deoarece l-a întrebat într-o dezbatere televizată pe liderul principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, dacă consideră că o societate musulmană este capabilă să sfideze autorităţile.

Erdogan, superfavorit la alegerile de duminică, s-a năpustit asupra jurnalistei Zaman, fără să-i pronunţe numele, în timpul unei demonstraţii în Malatya, în estul Turciei, numind-o "femeie fără ruşine", "o militantă deghizată în jurnalist, o femeie neruşinată ... Stai la locul tău!". "Ţi-au dat un pix şi scrii editoriale într-un ziar ... insultând o societate care este 99% musulmană", a spus el între uralele mulţimii.

Asalturile premierului Erdogan asupra mass mediei şi în special asupra jurnalistelor sunt binecunscute. Un caz celebru este cel al moderatoarei de televiziune Nuray Mert, care a "beneficiat" de atenţia prmeierului turc. După ce a fost criticată de acesta, emisiunea sa a fost anuată, Mert pierzându-şi inclusiv postul de editorialist la Millyet.