Epurare în justiţia turcă: Erdogan ordonă arestarea a 28 de ofiţeri

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Cel puţin 28 de ofiţeri de poliţie au fost reţinuţi, marţi, într-o operaţiune desfăşurată în 14 provincii din Turcia în cadrul anchetei „înregistrărilor ilegale”. Cel puţin alţi 5 ofiţeri sunt căutaţi.

Poliţiştii au percheziţionat reşedinţele colegilor de la mai multe adrese din jurul Istanbulului şi ale altor oraşe. Printre cei 28 de ofiţeri reţinuţi se află un ofiţer al unităţii de informaţi din Khramanmaraş, trei din departamentul de poliţie din Hakkari şi cinci din departamentul de poliţie din Van şi Bitlis.

Majoritatea ofiţerilor reţinuţi sunt de rang inferior, în comparaţie cu arestările de luna trecută care au ţintit şefi ai poliţiei şi ofiţeri superiori.

În primul val de operaţiuni de luna trecută, 31 de ofiţeri de poliţie au fost arestaţi după ce alţi 115 ofiţeri au fost reţinuţi în timpul raidului de pe 22 iulie. Pe 30 iulie, încă 11 ofiţeri au fost arestaţi ca parte a investigaţiilor legate de presupusa supraveghere ilegală a premierului Recep Erdogan şi a cercului său interior.

A doua operaţiune nu a fost una surpriză. Erdogan a anunţat, săptămâna trecută, că operaţiunile împotriva ”statului paralel” vor continua şi se vor lărgi cu ajutorul informaţiilor obţinute prin investigaţii recente.

Investigaţiile au venit după ce două cazuri de corupţie asupra figurilor de nivel înalt din cercurile politice şi de afaceri au fost interpretate de partidul lui Erdogan (AKP) drept o operaţiune menită să înlăture guvernul.

AKP susţine că aliaţii lui Fethullah Gulen, un inamic politic a lui Erdogan aflat în Statele Unite, au format un presupus ”stat paralel” menit să înlăture guvernul, în particular, prin posturile lor din justiţie şi poliţie.

Mulţi dintre ofiţerii reţinuţi săptămâna trecută sunt implicaţi în aceste cazuri de corupţie şi au interpretat cazul actual ca fiind motivat politic.

Liderul principalului partid de opoziţie (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a subliniat că operaţiunea a avut loc cu numai o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale de pe 10 august.

„Astfel de operaţiuni au loc înaintea fiecărui scrutin. Este Turcia sub litera legii, sau nu? Noi nu ştim”, a declarat Kilicdaroglu.

Liderul Partidului Popular Republican (CHP) l-a mai criticat pe Erdogan deoarece şi-a ascuns relaţiile avute în trecut cu mişcarea lui Gulen. „Candidatul prezidenţial Recep Erdogan a spus odată: ce voiaţi voi şi noi nu am dat [mişcării lui Gulen]? Iar noi l-am întrebat [pe Erdogan]: ce au vrut ei [mişcarea lui Gulen] şi voi le-aţi dat? Dar nu am putut să obţinem un răspuns până acum. Dacă există un stat paralel, atunci cine a făcut aceste nominalizări [în instituţiile publice] şi cine a guvernat, de fapt, ţara?”, a declarat Kilicdaroglu.