Emilia Şercan: Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi ridică o serie de suspiciuni

Jurnalista Emilia Şercan, cea care a depistat o serie de plagiate celebre precum cel al lui Gabriel Oprea, Petre Tobă, Bogdan Licu etc. susţine că după ce a analizat o serie de documente legate de teza şefei DNA a descoperit suspiciuni de plagiat.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi ridică o serie de suspiciuni şi are multe greşeli şi omisiuni, opinează jurnalista Emilia Şercan, o autoritate în materie de doctorate plagiate. Evaluarea a fost făcută după analizarea apărării folosite de şefa DNA, în 2012, în faţa acuzaţiilor de plagiat

"Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi ridică o serie de suspiciuni şi are multe greşeli şi omisiuni. Aceasta este evaluarea mea. Analiza pe care o veţi citi în acest text nu este o analiză exhaustivă a tezei de doctorat a LCK, ci este o analiză a apărării folosite de LCK în 2012 în faţa acuzaţiilor de plagiat.

În documentele pe care LCK le-a făcut publice la Europa FM acum aproape două săptămâni am găsit exact acelaşi gen de scuze folosit şi de alte persoane acuzate de plagiat (Ponta, Oprea, Tobă) motiv pentru care m-am uitat să văd dacă scuzele şefei DNA stau în picioare. Şi nu prea stau. De exemplu, nişte pagini copiate de LCK din Damian Miclea au fost copiate şi de Loredana Radu, nepoata lui Oprea şi avocata lui Victor Ponta, în teza ei.

Sunt conştientă că susţinătorii LKC mă vor condamna pentru că am scris acest text, iar acuzatorii şi contestatarii ei se vor folosi de acest text, însă eu cred că este un articol necesar pentru că subiectul plagiatelor l-am abordat şi până la Laura Codruţa Kovesi şi am de gând să-l abordez în continuare.", scrie pe Facebook Şercan.

Revenind la constatările jurnalistei, după consultarea documentelor menţionate, aceasta concluzionează că:

În cursul verificării documentelor menţionate, am descoperit noi suspiciuni de plagiat.

Astfel, paragrafe întregi de la paginile 21–24 ale tezei semnate de Laura Codruţa Kovesi sunt reproduse, fără ghilimele, din volumul I al cursului"Combaterea crimei organizate", semnat de chestorul de poliţie Damian Miclea şi apărut în 2004 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de şefa DNA în teza sa.

Exact aceleaşi paragrafe preluate de şefa DNA din chestorul Damian Miclea au fost plagiate, în teza ei de doctorat, şi de Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fosta avocată a lui Victor Ponta.

Loredana Radu a devenit doctor în Ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii, aflată în subordinea SRI. Informaţia că ea este suspectată de plagiat în teza de doctorat şi că a copiat din Damian Miclea a fost publicată anul trecut de Hotnews. În luna martie 2016, Loredana Radu a făcut cerere de renunţare la titlul de doctor.", scrie jurnalista, într-un articol publicat de pressone.ro.