Elena Udrea în vizorul DNA pentru plăţi clientelare în Gala Bute

Elena Udrea, vicepreşedinte PMP
Elena Udrea, vicepreşedinte PMP (Epoch Times România)

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, a intrat în vizorul procurorilor DNA pentru "infracţiunile din achiziţiile publice în cazul Galei Bute”, informează Gazeta Sporturilor (GSP)

Citând surse judiciare, GSP arată că Elena Udrea, deşi şi-a delegat semnătura pe parcursul mandatului către secretarul general al ministerului, a fost direct implicată în Gala Bute, "o afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid şi de business necesare."

“Schema e simplă. Şi e schema tuturor puşculiţelor de partid”, explică o sursă a Gazetei Sporturilor, care dezvăluie noutăţi despre felul în care s-au învârtit banii în Gala Bute, o afacere în urma căreia fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi care a pus sub semnul întrebării modul în care reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box au cheltuit banii statului român.

Investigaţia GSP arată că firma Termogaz Company Haţeg a familiei Gărdean, "unul dintre marii sponsori ai PDL şi beneficiar al banilor oferiţi de ministerul Elenei Udrea", i-a plătit lui Rudel Obreja 2 milioane de lei, exact cât mai avea nevoie acesta pentru a îşi achita creditul luat de la BRD şi garantat de minister pentru Gala Bute! Obreja, "starul" dosarului anchetat de DNA, nu infirmă, spunând că „nu-mi amintesc şi, oricum, nu e treaba voastră!” afirmă jurnaliştii GSP.

„Firmele din Haţeg, din Petroşani şi din Bucureşti deţinute sau controlate de familia Gărdean au câştigat în ultimii ani contracte de peste 100 de milioane de euro din bani publici! Ele au primit fonduri pentru pârtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie şi multe alte investiţii. Sumele cele grase au fost dedicate de ministerul Elenei Udrea şi de primăria lui Tiberiu Iacob Ridzi (soţul Monicăi Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, condamnată la închisoare pentru fapte de corupţie n.r.)." arată investigaţia GSP, publicată pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan (http://www.tolo.ro).

Conform GSP, finanţarea cu fonduri publice a galei de box Bute, sub pretextul promovării brandului de ţară a fost o modalitate de a masca plăţi clientelare.

În plin control al fondurilor europene, MDRT i-a plătit lui Obreja 8 milioane de lei, mai puţin cu 2 milioane decât fusese înţelegerea iniţială şi promisiunea privată şi publică a Elenei Udrea. Reducerea de sumă a reprezentat o tentativă de a ascunde realitatea pe care DNA o descoperă însă, în decembrie 2013, când constată că “suma plătită de MDRT a fost de 88,5 ori mai mare decât cheltuielile efectuate de prestator”, adică de firma lui Obreja. Cifrele sunt culese din raportul DLAF, dar concluziile sunt ale procurorilor, conform GSP.

Noile informaţii despre plata de 2.000.000 de RON făcută de Termogaz Company Haţeg într-un cont din Raiffeisen Bank al lui Rudel Obreja au fost confirmate pentru GSP de mediile judiciare iar descoperirea plăţii este doar unul dintre elementele care indică de ce, după redeschiderea dosarului de la DNA, procurorii nu o vor mai ocoli pe Elena Udrea, susţine o altă sursă citată de GSP.

Gazeta Sporturilor mai arată că de dosarul Galei Bute, în care au fost implicate nume sonore, inclusiv fostul ministru al economiei, Ion Ariton, se ocupă o echipă coordonată de Mariana Alexandru, procuror şef adjunct în DNA şi fosta mână dreaptă a lui Lucian Papici. În prezent, Mariana Alexandru este adjuncta lui Claudiu Dumitrescu, şef de secţie la DNA şi fostul lider al DLAF în momentul alcătuirii raportului care a disecat Gala Bute, transformând-o într-un model de fraudă, vizibilă de la Bruxelles. Mariana Alexandru a lucrat şi la cazurile Adrian Năstase şi Monica Iacob Ridzi, unde a obţinut condamnări.

«Nu doar Kovesi vrea că dosarul Bute să meargă până la capăt! Există, la nivelul DNA şi al mai multor instituţii, senzaţia că protecţia Elenei Udrea şi a oamenilor săi, în condiţiile unor ilegalităţi vădite, a umilit o întreagă clasă de profesionişti!» ar fi afirmat o sursă judiciară, citată de GDS.

Link către articolul lui Cătălin Tolontan: http://www.tolo.ro/2014/04/24/urmează-al-doilea-ko-in-gala-bute-sursa-judiciara-chiar-dacă-ministrul-elena-udrea-a-semnat-doar-felicitările-de-crăciun-şi-de-paste-ea-este-unul-dintre-profitorii-corupţiei-din-spatele-galei-de/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne