Eldar Magomedov, şeful militar al Al-Qaeda pentru Europa, capturat în Spania

(photos.com)
Epoch Times România
07.08.2012

'Ahmad Avar', pe numele său adevărat Eldar Magomedov - şi unul din presupuşii terorişti jihadişti ceceni pe care judecătorul Audienţei Naţionale Pablo Ruz l-a trimis luni la închisoare - era unul din responsabilii 'militari' ai Al-Qaeda pentru Europa, informează marţi ziarul La Razon, citând surse apropiate anchetei.

Magomedov, care folosea şi supranumele de 'Muslim Dost' de la un rus cecen care făcuse parte din trupele speciale din fosta Uniune Sovietică, a fost antrenat în taberele de instrucţie pe care Al-Qaeda le are în Waziristan, o regiune muntoasă din nord-estul Pakistanului cu o suprafaţă de 11.600 de kilometri, aflată la frontiera cu Afganistanul. Mai multe celule care au încercat să comită atentate în Europa au fost instruite în această zonă, înainte de a se îndrepta spre diferite puncte din Europa, între care şi Spania, mai concret Barcelona.

Având în vedere repeziciunea cu care a deprins tacticile teroriste, Magomedov a devenit instructor înainte de a se alătura războiului din Afganistan. Serviciile secrete occidentale îl considerau unul din elementele cele mai periculoase de care dispunea în prezent Al-Qaeda: stăpânea la perfecţie tehnicile fabricării unei maşini capcană, comiterii de atentate în avioane, trenuri sau metrouri; sau acţiuni sinucigaşe cu centuri cu explozibili. De aceea s-a dat un semnal de alarmă internaţională pentru a încerca să fie localizat. Telefoanele lui erau urmărite, alături de toate contactele pe care le stabilea.

Prezenţa lui în Spania, unde stabilise o legătură cu unul de oamenii de contact pe care Al-Qaeda îi are în toată lumea - în acest caz cetăţeanul turc Cengiz Yalzin - a trezit suspiciuni că se afla în faza de pregătire a unui mare atentat în Spania, Franţa sau în altă ţară europeană. Muhamed Adamov, jihadistul care îl însoţea pe Magomedov, era un alt membru al celulei operative, dar fără relevanţă în interiorul Al-Qaeda care avea deja un şef militar.

Sursele consultate au subliniat că centrul comercial în care turcul Yalzin dorea să scoată pozele se află în Algeciras, nu în Gibraltar, locul în care se afla compania pentru care lucra. Sudul Spaniei, 'Al Andalus' pentru musulmani, este considerat de Al-Qaeda un obiectiv prioritar ce trebuie cucerit de la cruciaţi (creştini). În ultimele comunicate, Al-Qaeda au adăugat la această revendicare şi Comunitatea Valenciană. Pentru 'jihadişti' a devenit un fel de obsesie, având în vedere că ar putea servi drept bază perfectă pentru viitoarele acţiuni criminale în restul lumii occidentale.

Când 'Ahmad Avar' a abandonat războiul din Afganistan, el a urmat ordinele conducerii Al-Qaeda. Potrivit surselor, Magomedov a fost detaşat în Europa ca 'şef militar' cu scopul de a comite atentate. A călătorit prin Turcia şi Grecia, ajungând în Europa unde s-a deplasat apoi cu acte false. În momentul arestării lor, Magomedov şi Adamov nu aveau acte de identitate (care urmau să fie confecţionate de turcul Yalzin) şi s-au prezentat agenţilor sub nume false. Există şi posibilitatea ca cei doi, detectând prezenţa poliţiei, să fi încercat să scape de toate documentele folosite în ultimele luni.

Pe de altă parte, Comisariatul General de Informaţiei al Poliţiei spaniole care a beneficiat de sprijinul colegilor din SUA, Franţa şi Rusia pentru a putea pune la punct operaţiunea împotriva acestei celule jihadiste, examinează materialul informatic şi imaginile video confiscate de la cei arestaţi. Ei aşteaptă şi analiza specialiştilor de la TEDAX, realizată asupra resturilor de explozibili găsiţi în casa turcului Yalzin precum şi a dispozitivului, deja pregătit, căruia i se ataşase un fitil lung de doi metri, potrivit informaţiilor primite de ziarul La Razon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor