Egipt: Trei creştini copţi condamnaţi la 5 ani închisoare pentru presupusa “insultare” a Islamului

Un tribunal din Egipt a condamnat 3 tineri din comunitatea creştinilor copţi la 5 ani de închisoare pentru presupusa insultare a Islamului. Avocatul lor a declarat că tinerii au dorit să imite decapitările filmate de Statul Islamic şi postate pe Internet.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
26.02.2016

Trei tineri creştini copţi au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare în Egipt pentru “insultarea Islamului”, după ce au imitat filmările dintr-un video ce au fost postate pe Internet de grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh). Un al patrulea tânăr a fost trimis într-un centru de detenţie juvenilă pe o perioadă nedeterminată după ce a apărut cu ceilalţi trei tineri într-un material video recitând rugăciuni musulmane.

Cei patru sunt Mueller Atef, Albert Ashraf, Bassem Amgad şi Clinton Magdy (care a fost trimis în centrul de detenţie juvenilă), din provincia egipteană Minya. Condamnarea a avut loc după întemniţarea profesorului băieţilor - Gad Youssef Younan -, care a primit 3 ani de închisoare în luna ianuarie pentru filmarea videoclipului.

Avocatul apărării Maher Naguib a declarat tribunalului pentru infracţiuni juvenile din Minya că băieţii nu au intenţionat să insulte Islamul în videoclip, ci au imitat materialele video cu decapitările executate de militanţii Daesh. Băieţii aveau vârste cuprinse între 15 şi 17 ani când a fost filmat videoclipul, în 2015.

Acuzaţiile împotriva celor patru au început cu o plângere penală depusă de rezidenţii musulmani din satul Nasiriyah, provincia Minya. Ei au susţinut că un profesor creştin copt şi elevii săi au insultat Islamul prin realizarea unui videoclip în timpul unei excursii organizate la o biserică evanghelică.

Conform rapoartelor, în videoclipul respectiv, unul dintre tineri îngenunchează şi recită rugăciuni musulmane în timp ce ceilalţi băieţi stau în jurul lui, râzând de întreaga scenă. Cei patru încă nu au fost arestaţi şi Naguib a declarat că plănuieşte să facă apel la decizia tribunalului.

“Tinerii au fost condamnaţi pentru insultarea Islamului şi incitare la revoltă. Judecătorul nu a manifestat niciun pic de milă, oferind pedepse maxime”, a declarat Naguib pentru AFP.

Adepţii Bisericii Ortodoxe Copte reprezintă aproximativ 10% din populaţia de 90 de milioane de locuitori a Egiptului.

Tribunalele au condamnat recent mai multe persoane, atât musulmani cât şi creştini, pentru insultarea Islamului.

În luna ianuarie, scriitoarea Fatima Naoot a fost găsită vinovată de insultarea Islamului şi a fost condamnată la 3 ani de închisoare şi amendată cu 2.000 de lire egiptene (255 USD). Fosta candidată la un loc în parlament, a scris într-o postare pe contul ei de Facebook, că tradiţia uciderii mieilor cu ocazia Sărbătorii Sacrificiul (Eid Al-Adha) este “cel mai mare masacru comis de fiinţele umane”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor