Activişti creştini arestaţi în China pentru că s-au opus scoaterii crucilor de pe biserici

Biserică creştină din oraşul Yanshi, provincia Henan unde un pastor şi 20 de creştini au fost arestaţi pe 16-17  noiembrie 2014, conform organizaţiei China Aid
Biserică creştină din oraşul Yanshi, provincia Henan unde un pastor şi 20 de creştini au fost arestaţi pe 16-17  noiembrie 2014, conform organizaţiei China Aid (China Photos/Getty Images)

Mai mulţi activişti creştini şi cel puţin un avocat chinez care s-au opus campaniei regimului comunist de la Beijing de a scoate crucile de pe biserici au fost arestaţi în această săptămână în provincia Zhejiang din China, relatează the Guardian.

Numărul celor arestaţi nu se cunoaşte cu exactitate, din relatările martorilor reieşind că ar fi vorba de un număr de 9 -11 persoane, pastori creştini şi membri ai congregaţiilor actuale.

Se crede că printre cei arestaţi se află şi Zhang Kai, un cunoscut avocat chinez de drepturile omului care a oferit asistenţă juridică mai multor biserici. Potrivit Associated Press, în momentul în care a fost pomenit numele lui Kai, poliţistul care răspundea telefonic la întrebările presi, a închis brusc telefonul.

Peste 1200 de cruci au fost scoase de pe biserici din 2013 şi până acum, datorită fricţiunilor între Partidul Comunist chinez şi biserică. În 2013, când şi-a demarat campania de înlăturare a crucilor, autorităţile chineze au susţinut că sunt vizate clădiri “ilegale.”

Fiind una din provinciile chineze cu cea mai mare populaţie de creştini, Zheijang a fost una din regiunile cele mai greu încercate de această campanie. Reamintim că în această provincie trăiesc în jur de 300.000 de catolici şi aproximativ 1 milion de protestanţi.

Activiştii au denunţat acţiunea de înlăturare a crucilor, ceea ce a înfuriat autorităţile chineze, acestea trimiţând poliţişti în civil să-i ridice pe militanţii creştini din casele lor. Activiştilor nu li s-a comunicat de ce sunt ridicaţi. În ceea ce-l priveste pe avocatul Zhang Kai, nici familia sa, nici firma de avocatură la care acesta lucrează nu au mai auzit nimic de el de marţi, de când a fost “reţinut.”

Reamintim că Partidul Comunist Chinez încearcă să exercite un control strict asupra religiilor, pe care nu le-a putut distruge. Pentru a putea fi ţinute sub control, congregaţiile creştine de pe teritoriul Chinei au fost forţate să se unească sub denumirea de Biserica Patriotică, organizaţie nerecunoscută de Vatican, şi să accepte membrii Partidului Comunist în fruntea bisericilor. Comunităţile care au rezistat, încercând să-şi păstreze credinţa în afara sferei de control a regimului ateu de la Beijing, au devenit ţintă a represiunii.

De altfel, încă de la instaurarea sa la putere, PCC şi-a persecutat cetăţenii cu credinţe religioase, încercând să înlocuiască venerarea divinităţii cu “credinţă oarbă” în partid. Mii de temple şi biserici au fost distruse, iar creştini, tibetani şi aderenţi ai practicii spirituale Falun Gong au fost aruncaţi în închisori unde sunt persecutaţi, bătuţi şi chiar torturaţi, pentru a fi forţaţi să renunţe la convingerile lor spirituale. Numeroase persoane şi-au pierdut viaţa în închisorile din China, pentru că au refuzat să renunţe la credinţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe