Efectul Vâlcov: Parchetul Militar s-a autosesizat şi s-a lăsat cu dosar penal

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, se află acum în centrul unui dosar penal deschis de Procurorii de la Parchetul General, după ce a publicat un protocol secret încheiat între instituţia condusă de Augustin Lazăr şi SRI.
Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (facebook.com)

Reprezentanţii Parchetului General au confirmat, pentru Mediafax, că instituţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal, după ce consilierul guvernamental Darius Vâlcov a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public şi SRI în 2016, informează Mediafax.

Dosarul vizează comiterea infracţiunii de neglijenţă în păstrarea informaţiilor.

"(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă".

Reamintim că Darius Vâlcov a postat pe contul său de Facebook protocolul dintre SRI şi Parchetul General, document care, spune el, i-ar fi fost lăsat pe prag joi dimineaţa de un... necunoscut. Detalii aici.

La scurt timp după, a ieşit la rampă şi liderul PSD Liviu Dragnea, care a cerut intervenţia Inspecţiei Judiciare şi a solicitat Comisiei de control a SRI din Parlament să investigheze posibilele abuzuri comise de Serviciu în baza acestui protocol. Detalii aici.

Parchetul General a reacţionat prezentând o serie de detalii despre conţinutul protocoalelor semnate cu SRI în 2016, în urma dezvăluirilor făcute de consilierul Darius Vâlcov. Detalii aici.