Echipa Greenpeace Rusia, atacată de oameni mascaţi şi înarmaţi

Activiştii Greenpeace Rusia, sosiţi în Krasnodar pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetaţie după ce autorităţile au eşuat în prevenirea şi limitarea acestora, au fost ţinta unui atac armat.
Michael Kreindlin
Michael Kreindlin (Greenpeace)

Echipa de pompieri a Greenpeace Rusia a fost atacată, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, de opt bărbaţi înarmaţi, în tabăra instalată în sudul Rusiei.

Potrivit comunicatului de presă remis de Greenpeace România redacţiei Epoch Times, în urma atacului, Michael Kreindlin, unul dintre angajaţii Greenpeace Rusia a suferit o contuzie şi are nasul rupt, iar un voluntar din Teritoriul Trans-Baikal, Andrei Polomoşnov, are o coastă ruptă. Celor doi li s-a acordat asistenţă medicală.

De asemenea, atacatorii au tăiat corturile, au produs pagube vehiculelor, au aruncat o grenadă paralizantă într-una dintre maşini şi au furat echipamente de valoare.

Maşina echipei Greenpeace
Maşina echipei Greenpeace (Greenpeace)

"Atacatorii au sărit gardul. Aveau bastoane, cuţite şi arme. Am încercat să îi opresc, dar m-au ameninţat cu arma, m-au pus la pământ, au declanşat o armă aproape de capul meu şi au turnat nişte substanţe chimice pe mine. Ne-au spus că dacă nu plecăm de aici până în zori, nimeni nu ne va mai vedea vreodată. Ne-au spus că suntem pro-vestici şi ne-au bătut colegii de echipă”, a declarat Grigori Kuksin, liderul proiectului de stingere a incendiilor al Greenpeace Rusia.

Activiştii au anunţat poliţia şi ambulanţa şi au fost relocaţi, pentru siguranţa lor. Ei sunt pregătiţi să coopereze în cadrul investigaţiei şi să ajute la găsirea atacatorilor. Împreună cu alte organizaţii neguvernamentale de mediu, Greenpeace Rusia va continua să ajute la stingerea incendiilor din Sudul Rusiei, informează organizaţia de mediu.

Echipa Greenpeace Rusia a ajuns în regiunea Krasnodar pe 5 septembrie ca să ajute autorităţile locale şi activiştii de mediu să lupte împotriva incendiilor de vegetaţie, pentru că autorităţile au eşuat în prevenirea sau limitarea incendiilor de vegetaţie din zonă. Scopul expediţiei Greenpeace Rusia este prevenirea incendierilor ilegale în zone mlăştinoase valoroase şi în zonele lacurilor sărate de coastă, unde în fiecare an au loc astfel de incendii.