"Inspectorul pădurii" - o nouă aplicaţie online pentru lupta împotriva tăierilor ilegale

Cetăţenii care observă maşini încărcate cu lemne pot verifica dacă transportul este legal sau nu, anunţă ministrul Mediului.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)

Ministerul Mediului a lansat o aplicaţie gratuită prin intermediul căreia cetăţenii pot verifica de pe telefonul mobil dacă un transport de lemne este legal sau nu. Cetăţenii pot introduce în aplicaţia, numită"Inspectorul pădurii", numărul de înmatriculare al maşinii ce transportă lemn. Dacă transportul nu este găsit în sistem, există posibilitatea ca acesta să fie ilegal, iar pasul următor este ca cetăţeanul să sune la 112, urmând ca Poliţia şi Gărzile forestiere să oprească transportul şi să verifice documentele însoţitoare, relatează Hotnews.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit, fiind disponibilă deocamdată pentru utilizatorii de sisteme Android. Aplicaţia a fost dezvoltată de un grup de voluntari, specialişti în IT, care au colaborat cu Ministerul Mediului iar în următoarea luna va fi în perioada de testare, timp în care se vor corecta eventualele erori apărute, cetăţenii putând veni cu opinii şi sugestii.

"Inspectorul Pădurii este o aplicaţie care poate fi descărcată de oricine, începând de astăzi, pe telefonul mobil, aplicaţie care dă posibilitatea fiecărui cetăţean să se implice în mod activ în monitorizarea transportului de lemn. Radarul Pădurilor va rămâne în continuare. "Inspectorul pădurilor" vine mult peste Radarul Pădurilor, să îmbunătăţească, să completeze această aplicaţie, să dea cetăţenilor acces direct la baza de date SUMAL, în care toate aceste date sunt stocate. Astăzi lansăm un test. Pentru o lună de zile această aplicaţie este în testare. Ea va putea fi testată de utilizatori, aşteptăm comentarii să vedem dacă funcţionează corect, dacă este nevoie de câteva îmbunatăţiri, până o vom finaliza", a declarat marţi ministrul mediului, Cristiana Paşcă-Palmer, într-o conferinţă de presă.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că potrivit Greenpeace, în România dispar în fiecare oră 3 ha de păduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură