După discursul lui Dodon la ONU, Octavian Ţîcu cere demisia de onoare a ministrului de Externe Nicu Popescu

Maria Maevschi
27.09.2019

alte articole

Octavian Ţîcu (parlament.md)
Maria Maevschi
27.09.2019

Prin discursul său la ONU, Dodon a pledat nu pentru Republica Moldova ci pentru Rusia, consideră deputatul Blocului ACUM, Octavian Ţîcu, punctând că şeful statului a înfierat cu mânie proletară poporul care s-ar fi dezbinat pe criterii geopolitice, dar nu a spus nimic despre războiul hibrid, propaganda rusească sau amestecul Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova.

„Râzi, Igor Nikolaevici...iar ne-ai făcut de râs şi ţi-ai demonstrat rolul toxic pe care îl exerciţi asupra interesului naţional al Republicii Moldova. Rolul lui Igor Dodon la ONU a fost acela de detergent al Federaţiei Ruse în faţa opiniei publice internaţionale.

Dodon a prezentat în faţa Adunării Generale nu o Rusie care ocupă teritorii, încalcă dreptul internaţional şi ordinea mondială postbelică ci o Rusie pe post de pacificator, de exportator de pace. Mesajul subliminal al lui Igor Dodon către ţările ONU a fost: acceptaţi subordonarea către Rusia, acceptaţi trupe ruseşti pe teritoriul vostru şi vă va fi bine”, a scris deputatul pe contul său de Facebook.

Din păcate, a subliniat Octavian Ţîcu, preşedintele Dodon nu ar fi ajuns niciodată la tribuna ONU să pledeze pentru Rusia dacă Guvernul de la Chişinău nu i-ar fi permis acest lucru.

„După un astfel de discurs, coordonat se pare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), se impune măcar demisia de onoare a ministrului de Externe Nicu Popescu. Simpla detaşare de discursul lui Dodon la ONU de către Guvern nu este suficientă”, a specificat parlamentarul.

În replică, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a precizat că MAEIE continuă şi va continua să insiste pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, notează stiri.md.

„Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul ţării noastre privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe", se arată în mesajului lui Popescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor