Octavian Ţîcu: Rămânerea în cursa electorală a lui Andrei Năstase ar putea reprezenta „soluţia lui Dodon pentru Chişinău”

Octavian Ţîcu afirmă că deşi a luptat împreună cu Andrei Năstase împotriva regimului Plahotniuc, nu poate accepta jocul în care a intrat acesta cu Dodon: votul de la APCE, cazul Curtea Constituţională, cârdăşia de la Moldovagaz etc.
Octavian Ţîcu (dreapta) şi Anatol Şalaru
Octavian Ţîcu (dreapta) şi Anatol Şalaru (facebook.com/Octavian Ţîcu)

Deputatul blocului ACUM, Octavian Ţîcu, care recent a părăsit fracţiunea parlamentară a Platformei DA şi s-a lansat în campania electorală pentru şefia Primăriei Chişinău din partea Partidului Unităţii Naţionale (PUN) susţine că alegerile locale din 2019 sunt primul scrutin în epoca post-Plahotniuc pe care „cele trei componente ale alianţei – PSRM, PAS şi PPDA - au transformat-o într-o luptă pentru putere, care l-a avantajat pe Dodon şi pe socialişti.”

Parlamentarul aminteşte că l-a susţinut pe Andrei Năstase şi PPDA din momentul în care şi-au asumat „cu mult curaj şi determinare” lupta împotriva regimului Plahotniuc.

„Am organizat împreună proteste şi am stat pe baricadele luptei împotriva regimului Plahotniuc. Dar nu pot accepta jocul în care ai intrat cu Dodon – votul de la APCE, cazul Curtea Constituţională, cârdăşia de la Moldovagaz şi alte acţiuni. Andrei, dă-te la o parte, rămâi la MAI şi continua reforma pe care ai început-o. Rămânerea ta în cursă îmi întăreşte convingerea că eşti Soluţia lui Dodon pentru Chişinău”, scrie Ţîcu pe pagina sa de Facebook.

În context, acesta a ţinut să menţioneze că lansarea sa în campania electorală a fost un act spontan. Cu trei zile înainte de asumarea acestui pas se afla în Siberia cu Expediţiile Memoriei, căutând locaţiile unde basarabenii au fost duşi de Stalin precizând că nu se identifică cu PUN în sens politic, dar această formaţiune îi este cea mai apropiată pentru ataşamentul faţă de limba şi identitatea românească, spaţiul de cultură şi civilizaţie românească şi europeană, „care-mi definesc unica mea identitate politică”.

„Nu am avut niciun sprijin politic, niciun partid politic în spate, doar susţinerea unor colegi deputaţi. Nu puteam intra în cursă independent pentru că nu reuşeam adunarea semnăturilor pentru un candidat independent. Am acceptat propunerea PUN pentru a putea oferi chişinăuienilor posibilitatea de a avea un candidat pro-românesc şi pro-european la primărie, dar rămân deschis pentru o colaborarea cu toţi candidaţii şi partidele care-mi împărtăşesc viziunile”, a conchis Octavian Ţîcu.

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău vor concura 22 de candidaţi.