Trump cere liderilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare la 4%

a
Preşedintele american Donald Trump (dr), cancelarul german Angela Merkel (centru, fundal) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (st) participă la ceremonia de deschidere a Summitului NATO din 2018, în Bruxelles.
Preşedintele american Donald Trump (dr), cancelarul german Angela Merkel (centru, fundal) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (st) participă la ceremonia de deschidere a Summitului NATO din 2018, în Bruxelles. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump le-a declarat miercuri liderilor NATO, în cadrul summit-ului alianţei de la Bruxelle, în perioada 11-12 iulie, că aceştia ar trebui să îşi mărească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB, dublu faţă de pragul actual de 2%.

Aliaţii NATO au minimalizat cererea ca făcând parte din presiunea aplicată de Trump pentru a forţa aliaţii să cheltuie mai mult pentru propria apărare, potrivit Reuters.

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO ar trebui ca mai întâi să atingă pragul iniţial de 2% înainte să se ceară altceva. El a adăugat că 8 din cei 29 de aliaţi respectă cererea iniţială, în timp ce alţii plănuiesc să o facă – punând capăt perioadelor în care nu s-au cheltuit sumele respective pentru apărare.

Adoptând un ton tăios la summit, obiectivul de 4% din PIB propus de Trump este chiar mai mare decât sumele cheltuite de SUA pentru apărare.

SUA, cea mai mare putere militară din lume, a cheltuit anul trecut aproximativ 3,57% din PIB pentru apărare, conform datelor NATO.

Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a afirmat că remarcile preşedintelui au fost făcute în timp ce acesta cerea liderilor să îşi mărească cheltuielile cu apărarea, adăugând că nu este vorba de o propunere oficială.

“El a sugerat ca statele nu numai să îşi onoreze angajamentul privind 2% din PIB pentru apărare, dar chiar să ridice pragul la 4%”, a declarat Sanders reporterilor.

“Trump doreşte ca aliaţii să suporte o parte mai mare a poverii şi cel puţin să îşi respecte obligaţiile deja declarate”.

O sursă apropiată de preşedintele francez Emmanuel Macron a minimalizat de asemenea remarcile lui Trump ca fiind o retorică, precizând că “nu este o cerere nouă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe