După anularea unui contract de 291 milioane de dolari, ambasadorul Chinei cere să meargă la MAE
alte articole
Secretarul de stat pentru afaceri globale Carmen Liliana Burlacu l-a primit vineri, 3 aprilie 2015, pe E.S. Xu Feihong, noul ambasador al R. P. Chineze la Bucureşti, la solicitarea acestuia, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis redacţiei Epoch Times. După ce cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiei bilaterale, cu accent pe cooperarea în domeniul economic, Ambasadorul Xu Feihong a prezentat proiectul „Noului Drum al Mătăsii” care prevede dezvoltarea cooperării bilaterale şi regionale cu România şi alte peste 60 de ţări.
Întâlnirea are loc după ce relaţiile economice dintre România şi China au cunoscut o răcire luna trecută, când autorităţile române au anulat contractul pentru reabilitarea Grupului IV de la Termocentrala Mintia, încheiat între Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi China Naţional Electric Engineering CO Ltd (CNEEC).
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Petroşani, că statul român nu a fost de acord cu prelungirea contractului încheiat între Complexul Energetic Hunedoara şi China Naţional Electric Engineering CO Ltd, întrucât documentul semnat de Aurel Niculescu, fostul director general al societăţii hunedorene, nu avea avizele necesare, iar unele echipamente erau învechite.
În urma analizelor, contractul dintre CEH şi CNEEC, în valoare de 291 milioane USD, a fost declarat de ministrul Gerea ca fiind o eroare sancţionată de însăşi instituţiile subordonate guvernului.
“Contractul (cu CNEEC) nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele CA, acordul AGA, nici măcar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină iarăşi nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi achiziţiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult, complexul a fost amendat pentru acest contract. Deci, acest contract, aşa cum era el, nu putea fi prelungit, având dacă vreţi şi o altă motivaţie: era vorba de o tehnologie deja învechită la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu! Atunci am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta”, a declarat Gerea.
Ministrul român a criticat prevederile contractului semnat în urmă cu şapte luni, în prezenţa premierului Victor Ponta.
Reamintim că la 1 septembrie 2014, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Li Keqiang, conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a semnat în China un contract în valoare de 291 de milioane de dolari pentru reabilitarea Grupului IV de la Mintia şi două instalaţii de desulfurare la Grupurile III şi IV de la aceeaşi termocentrală. CEH urma sa asigure 15 procente din valoarea investiţiei, adică peste 40 de milioane de dolari, bani pe care fosta conducere a complexului spera să îi împrumute de la o bancă, dar şi alte garanţii până la o valoare totală de circa 300 milioane de dolari.
“România este ţara din Europa care are toate tipurile de resurse energetice: energie nucleară, şi dorim să dezvoltăm aceste capacităţi prin colaborarea cu companii din China, energie hidro, care asigură un sfert din producţia naţională, energie pe cărbune, energie termo, unde este nevoie de investiţii, avem resurse importante, dar este nevoie de investiţii în retehnologizare şi protecţia mediului, şi energia regenerabilă, acolo unde companii din China sunt deja prezente prin investiţii în domeniul energiei eoliene. Există discuţii avansate între Ministerul Economiei din România şi companii din China. (…) Aceste proiecte (energetice, infrastructură n.m.) trebuie dezvoltate cu respectarea procedurilor existente la nivelul UE şi a standardelor de calitate europene. Ştiu sigur însă că deja companiile chineze au capacitatea dovedită de a respecta aceste standarde şi de a dezvolta împreună cu companiile româneşti proiectele de mare infrastructură”, declara Victor Ponta, la începutul lunii septembrie 2014, la Beijing.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.