După 17 ore de audieri, cumnatul lui Ponta, Iulian Herţanu, a fost arestat

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Procurorii anticorupţie l-au reţinut, marţi seară, pe Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, după mai multe ore de audieri la sediul DNA Ploieşti, într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare executate în oraşul Comarnic, reiese dintr-un comunicat al DNA.

Potriviti agenţiei Mediafax, nu mai puţin de 17 ore a stat Iulian Herţanu la audieri. A ajuns la sediul DNA Ploieşti marţi, la ora 11.40 şi a ieşit cu cătuşe de acolo miercuri dimineaţa, la ora 4.30, după care a fost preluat de o dubă pentru a fi transportat la IPJ Prahova, la Câmpina.

Cine a fost arestat în dosar

Alături de cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, au mai fost reţinuţi şi fostul consilier judeţean Mihail Coman, omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi Liviu Munteanu, administrator la aceeaşi firmă ca Iulian Herţanu.

Toţi patru sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene şi de evaziune fiscală.

Atât Iulian Herţanu, cât şi ceilalţi trei suspecţi reţinuţi în dosar vor fi prezentaţi miercuri în faţa Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Control judiciar pentru Ghiţă, Mircea Cosma & fiul

Alte nume mari implicate în dosar - deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma - toţi trei puşi sub control judiciar în cursul zilei de marţi.

Mircea Cosma este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Fiul său, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă sunt suspectaţi de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii DNA îşi prezintă cazul

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2015, HERŢANU IULIAN CRISTIAN – administrator de drept şi, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucureşti şi S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov şi COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploieşti şi S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea:

- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi

- însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană

- sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat

Contractul având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploieşti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar), Asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. şi a fost semnat la data de 13.01.2012.

La grupul infracţional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul Munteanu Liviu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menţionată.

Grupul infracţional menţionat a fost sprijinit în realizarea scopului propus de:

-COSMA MIRCEA care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreşedinte al acelui partid, a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii menţionate, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea
termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României şi fii al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

-GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, care a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar ) şi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând:

- deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),

- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.